Portret/Valeria Puşchiu, doamna care formează caractere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeria Puşchiu
Valeria Puşchiu

De 10 ani, educatoarea implementează în grădiniţele din Botoşani sistemul american de educaţie „step by step“, care pune accent pe lucrul individual cu fiecare copil. Valeria Puşchiu este una dintre cele mai iubite educatoare din Botoşani.

Născută într-o familie de oameni simpli de la ţară, din localitatea Lunca, ,,doamna Valerica“, aşa cum este cunoscută, a îndrăgit mereu copiii. Singură la părinţi, Valeria Puşchiu a simţit toată copilăria nevoia năzbâtiilor, pe le-ar fi făcut dacă ar fi avut fraţi.

Educatoare în satul natal

În 1980 a absolvit cursurile Liceului Pedagogic din Botoşani şi a devenit educatoare în satul natal. Peste patru ani a venit la Grădiniţa numărul 22 din Botoşani. Aici, femeia le-a insuflat celor mici modestia, curajul şi simplitatea care o caracterizează.

În câţiva ani, Valeria Puşchiu a devenit una dintre cele mai apreciate educatoare din judeţ. „O fetiţă mi-a zis într-o zi: doamnă, sunteţi o pisicuţă“, povesteşte râzând educatoarea. 30 de ani de carieră au trecut într-o clipă. În acest timp, zece generaţii de micuţi au trecut prin mâinile sale. Pe toţi i-a modelat şi i-a pregătit pentru viaţă.

Unii dintre ei încă o mai recunosc pe stradă după două decenii. „O tânără şi-a adus fetiţa la noi la grădiniţă şi mi-a amintit că eu am învăţat-o prima poezie. Nu este bucurie mai mare să vezi că oamenii nu te-au uitat şi apreciază munca depusă de tine“, mărturiseşte educatoarea, mândră că mulţi dintre copiii de altădată au ajuns oameni importanţi pentru societate.

Este la un pas de a deveni bunică

La cei 49 de ani ai săi, Valeria Puşchiu pare un copil mare. O trădează ochii plini de lumină şi zâmbetul larg de pe faţă. Peste puţin timp va deveni bunică, dar încă mai păstrează un aer adolescentin. Secretul tinereţii ei sunt tocmai copiii şi gingăşia lor, mărturiseşte educatoarea. „Nu pot sta fără ei. Mă încarcă zilnic cu energie. Unii colegi sunt stresaţi şi-i văd gălăgioşi. Pe mine tocmai glasurile lor mă fac să uit de orice probleme. Mă consider un om norocos“, a spus Valeria Puşchiu.

Zilnic, câte şase ore, educatoare pregăteşte pentru viaţă 23 de prichindei: unul altfel decât celălalt. Pe fiecare încearcă să-i cunoască, să-i înţeleagă şi să-i ajute să descopere ce le place. Mofturoşi, plângăcioşi, veseli sau trişti, micuţii sunt pentru ,,doamna Valerica“ ca propriii copii. 

„Un educator trebuie să fie şi un bun psiholog. Trebuie să înţeleagă că fiecare copil are personalitatea sa, pe care trebuie să o descopere ca să-l poată înţelege şi ajuta“, a spus educatoarea, care crede că unii părinţi uită să ,,privească în suflet“ copilul şi se rezumă la a-i oferi doar strictul necesar. „Unii uită că au în faţa lor adultul de mâine şi nu este de-ajuns doar să-l hrăneşti, să-l îmbraci şi să-l duci la şcoală. Trebuie să ai grijă de sufletul lui“, a mai spus Valeria Puşchiu.

S-a inspirat din sistemul de educaţie american

Deschiderea sa spre un sistem de educaţie bazat pe formarea individuală a copilului a făcut-o să îmbrăţişeze programele folosite de americani.
În 1994, împreună cu alţi cinci colegi, Valeria Puşchiu a implementat în premieră în Moldova sistemul „step by step“, care s-a dovedit o reuşită. Grădiniţa nr.22 a devenit pilot pentru proiectul iniţiat de Fundaţia Soros. În prezent, educatori din toată Moldova vin aici să înveţe noul sistem de educaţie considerat relaxat, democratic şi eficient.

„La început, colegii mei priveau acest sistem cu reticenţă. Credeau că va fi haos în săli dacă se vor ocupa separat de fiecare copil în parte. Nu se mai poate face educaţie ca pe vremea comuniştilor. Copiii s-au schimbat şi trebuie să ţinem pasul cu ei“, încheie educatoarea.

Profil

Născută: 18 decembrie 1961, Botoşani.
Studii: Liceul Pedagogic Botoşani, absolvit în 1980. În 1994 a absolvit cursuri de perfecţionare prin programul „Step by Step“.
Familie: Căsătorită, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri

Cum este să aveţi zilnic grijă de 25 de copii?
Fiecare zi este altfel. Mă prind în jocul lor şi mă încarc de la ei cu energie pozitivă, iar viaţa pare mai simplă uneori. Sunt colegi care cred că este o meserie stresantă. Dacă eşti puţin în mintea lor, este minunat.

Care este rolul educatorului?
Educatorul trebuie să fie în primul rând un bun psiholog. Să cunoască bine copilul şi să-l ajute să-şi descopere talentul şi să-şi dezvolte caracterul.

Diferă sistemul de educaţie de acum faţă de cel dinainte de ’89?
Pe vremea lui Ceauşescu se făcea instructaj în loc de educaţie. Puţini erau acei educatori care aveau flexibilitate în gândire. Copiii nu erau ajutaţi ca acum să îşi dezvolte singuri personalitatea. 

Ce-i place
Copiii o fac fericită pe Valeriaa Puşchiu. Pentru botoşăneancă a fi educator nu este o meserie, ci o pasiune pe care o are de trei decenii. În timpul liber îi place să călătorească, să asculte muzică şi să citească.

Ce nu-i place
Minciuna, falsitatea şi perversitatea îi displac educatoarei. Valeriei Puşchiu nu-i place că adulţii uită de cele mai multe ori să fie copii şi îşi trăiesc viaţa cu prea multă seriozitate şi îndârjire.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite