Portret/Paul Iordache, inginerul care s-a redescoperit prin poezie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Iordache
Paul Iordache

Electricitatea l-a fascinat din copilărie, dar de-a lungul anilor a simţit că are de oferit lumii mai mult şi astfel s-au născut versurile şi proza. Paul Iordache este un inginer electrotehnist care în urmă cu două decenii şi-a descoperit talentul pentru scris.

Este membru al Cenaclul literar „Ion Pillat“ de pe lângă Cercul Militar Botoşani şi autorul a două cărţi. Ce are în comun electricitatea cu poezia?
„Poezia are în ea electricitate sufletească deoarece acumulările trăirilor sufleteşti se «descarcă» pe hârtie. Mi se întâmplă ca un amănunt precum căderea unei frunze sau privirea unei persoane să-mi declanşeze imboldul de a scrie. La mine versurile izbucnesc“, spune inginerul-poet.

Urmărit de lumină

Încă din facultate, Paul Iordache a fost remarcat de către colegi ca fiind „prea liric“ sau că-i place să „filosofeze“. Botoşăneanul susţine că atât pasiunea pentru electricitate, cât şi înclinaţiile literare le-a moştenit de la părinţi.

„De la mama am moştenit înclinaţia către contemplarea naturii, o anumită sensibilitate sufletească şi emotivitatea. Tatăl meu mi-a adăugat dinamismul şi înclinaţia către ştiinţă, către cercetare“, subliniază inginerul.

Paul Iordache mărturiseşte că a rămas fascinat de „lumina din globul de sticlă“ încă  dinainte de a trece pragul şcolii. „Când aveam vreo cinci ani şi mergeam seara cu părinţii prin oraş, rămâneam fascinat de lumina aia, ca un fulger prins în sfera de sticlă“, povesteşte botoşăneanul.

După ce a terminat Facultatea de Electrotehnică, în 1968, s-a angajat ca inginer electromecanic. Şapte ani mai târziu a ajuns şef al lotului de instalaţii electrice la Trustul de Antrepriză Generală-Construcţii Montaj. În 1978 s-a transferat la unitatea judeţeană de proiectare, actuala societate Nord-Proiect.

Aici a proiectat instalaţii electrice, a întocmit studii privind potenţialul eolian al judeţului, fiind autorul proiectului primei unităţi de 20 KW din judeţul Botoşani, ca staţie pilot, de producere a energiei electrice prin conversia energiei vântului. A urmat mai multe cursuri postuniversitare, în specialitatea instalaţii electrice, în construcţii, iar în 1982 i s-a acordat „Medalia Muncii“, ca urmare a rezultatelor profesionale.

De la electricitate la poezie şi proză

Abia când a început să-şi aştearnă gândurile pe hârtie, Paul Iordache s-a simţit împlinit. „Primele clipe de reverie mi le permiteam seara, în faţa jurnalului. Cred că un imbold deosebit în subconştient a venit din partea Cenaclului «Flacăra». În anii ’80 am început să scriu poezie“, povesteşte inginerul.

După ce a devenit tată, a început să cocheteze şi cu proza, înşirând pe hârtie povestiri ale unor întâmplări din copilărie. Până-n prezent, numele lui apare pe un volum de versuri intitulat „Năluci întârziate“ şi în cartea cu povestiri „Cioburi de copilărie“.

Profil

Născut: 17 iunie 1945, Băluşeni, judeţul Botoşani.
Studii: Facultatea de Electrotehnică din cadrul Institutului Politehnic din Iaşi.
Familie: Căsătorit, are două fete.

Întrebări şi răspunsuri

Ce anume te face poet?
Cred că poet te naşti, ca natură psihică. Apoi, pentru a excela în scriere trebuie să acumulezi cultură şi dragoste de limba română. E nevoie de o anumită sensibilitate atunci când îţi înşiri gândurile pe hârtie.

Se poate numi poezie tot ceea ce se scrie astăzi?
Poezia înseamnă emanaţie a unui subconştient încărcat cu sensibilitate şi cultură. A înşirui cuvinte fără noimă, cuvinte ce nici măcar nu mai sună „din coadă“ şi care nu spun nimic nimănui, aceasta nu e poezie.

Ce planuri de viitor aveţi?
Aş vrea să mai public, într-un viitor apropiat, un volum de micropoeme, care încet-încet se adună ca picăturile într-o peşteră.

Ce-i place
„Sunt un meloman ce agreează toate genurile muzicale, de la folclor până la muzică simfonică. Îmi place istoria şi poezia patriotică. Sunt un împătimit al naturii. În toţi aceşti ani am plantat o mică pădurice în cartier“, susţine inginerul.

Ce nu-i place
„Detest vulgaritatea. De asemenea, nu-mi plac manelele şi mă deranjează «poluarea» limbei române prin scrieri incorecte cauzate de folosirea în exces a Internet şi acea «romengleză» utilizată în mass-media“, spune Paul Iordache.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite