Portret/Carmen Fetcu, medicul care dă timpul înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Fetcu
Carmen Fetcu

Dermatolog-pediatru „la origini“, a învăţat din mers tehnicile care permit întinerirea pielii şi este unul dintre cei mai apreciaţi medici-cosmeticieni din Botoşani. L a Facultatea de Medicină a ales o specializare de care se fereau mulţi dintre colegi: dermato-venerologia.

A avut cazuri care ar fi speriat orice persoană mai slabă de înger: copii cu boli de piele care le distrugeau sistematic ţesuturile, infecţii micotice suprainfectate care riscau să-i lase pe pacienţi fără păr şi chiar scabie care cuprinsese arii mari din pielea unor copii, pe care părinţii nu îi aduseseră la medic de ruşine.

Niciuna din aceste boli nu a făcut-o însă să dea înapoi sau să refuze contactul cu pacienţii aflaţi în asemenea situaţii.

„Cu copiii trebuie să fii şi bun psiholog“

Iniţial, doctoriţa Fetcu a fost medic generalist. A tratat pacienţi de toate vârstele, dar a realizat că ar vrea să se ocupe mai mult de cei mici.
„Plăcându-mi mult copiii, am ales o specializare care să-mi permită să lucrez la Spitalul de Pediatrie, unde era descoperit postul de dermatolog. Am aproape 10 ani de când lucrez cu micuţii şi nu regret deloc“, povesteşte medicul. Diagnosticul şi tratamentul copiilor nu s-a dovedit însă foarte simplu, aşa că dermatologul a trebuit să-şi descopere şi veleităţile de psiholog.

„La vârsta lor este greu să îi lămureşti să ţină anumite regimuri alimentare sau să aibă anumite restricţii la dulciuri sau la joacă. Tocmai asta e marea satisfacţie, nu numai să le prescrii tratamentul, ci să-i şi ajuţi să se facă bine“, recunoaşte botoşăneanca.

„Dermatologia are şi o parte creativă“

Pe lângă tratarea supuraţiilor sau a scabiei, dermatologia are şi o latură frumoasă, care îl transformă pe medic într-un soi de artist. Cel puţin în ultimii ani, când şi românii au prins gustul procedurilor care le „şterg“ câţiva ani de pe chip, doctoriţa Fetcu a abordat şi latura, „luptei cu îmbătrânirea“.

„Deşi pacienţii din Botoşani au acceptat puţin mai greu, am acum destule solicitări şi pe partea de dermato-cosmetică. Bineînţeles că ai satisfacţii ca medic când reuşeşti să dai înapoi ceasul biologic al celui care îţi intră pe uşa cabinetului“, spune dermatologul.

De la albastrul de metil, la injecţiile cu vitamine

Peelingurile, procedurile cu lumină intens pulsată sau injecţiile cu vitamine au fost doar câteva dintre procedurile pe care doctoriţa a trebuit să le înveţe „din mers“. Nu o sperie nimic din ceea ce apare nou şi spune că este dispusă să-şi petreacă şi timpul liber pe care îl mai are ca să-şi completeze pregătirea. „Chiar dacă ar mai apărea alte nu ştiu câte tehnici noi, mi-ar plăcea să le învăţ pe toate şi să le aplic pacienţilor mei. Să nu fie diferenţe între Botoşani şi alte oraşe din ţară“, încheie femeia.

Profil

Născută: 30 iunie 1962, Botoşani.
Studii: Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, Facultatea de Medicină.
Familie: Căsătorită, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri

Unui medic pediatru îi trebuie mai multă răbdare decât unuia obişnuit?
Eu am lucrat şi la un spital de adulţi, la Piatra Neamţ. Faţă de pacienţii ajunşi la maturitate, copiii sunt puţin mai zgomotoşi, plâng mai mult, înţeleg mai greu că vrei să îi faci bine. Dar dacă îţi place să lucrezi cu ei nu e greu deloc şi chiar îţi face plăcere.

Sunt diferite metodele de tratament ale problemelor pielii la copii?
În primul rând, este o patologie diferită. La copii este mai uşor pentru că reacţionează mai bine la tratamente pentru că, în general, nu mai au şi alte boli, care să facă vindecarea mai grea. Îmi place să lucrez cu copiii şi recunosc că lor le acord mai multă atenţie.

Ce-i place
Îi plac mult copiii şi mai ales faptul că poate să îi ajute prin meseria pe care o are. Pasiunea sa mai recentă este lupta împotriva îmbătrânirii şi mijloacele prin care poate face acest lucru. Îi place să viziteze locuri noi ori de câte ori are ocazia.

Ce nu-i place
În general, este puţin pretenţioasă şi nu are multe lucruri pe „lista neagră“. Totuşi, nu agreează minciuna, neseriozitatea şi graba, mai ales în cadrul meseriei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite