Portret/Brânduşa Covalciuc Ciobanu a dus folclorul peste Ocean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de un deceniu, artista moldoveancă susţine concerte pentru românii stabiliţi în Statele Unite ale Americii. Născută într-o familie de oameni simpli şi cu frică de Dumnezeu din Dorohoi, Brînduşa Covalciuc Ciobanu a iubit mereu cântecul popular.

Elevă la Şcoala generală nr. 2 din localitate, Brânduşa a fost „descoperită“ de doamna profesoară Prodan, care a şi trimis-o la Festivalul „Pe fir de baladă“, la Târgu Jiu, unde a  primit Marele premiu, distincţie care avea să determine un destin.

Umplea stadioanele înainte de 1989

În clasa a VIII-a a fost sfătuită să urmeze cursurile liceului de muzică din Botoşani. Aşa se face că artista a aşezat la temelia pregătirii sale studii de canto cu profesorul Maria Cojocaru. Era elevă în clasa a X-a când a devenit componentă a orchestrei de muzică populară „Rapsozii Botoşanilor“ şi a fost luată sub aripa protectoare a maestrului Ioan Cobâlă. Aici i-a apărut Brânduşei Covalciuc Ciobanu şi primul disc, cel de debut, atât de drag fiecărui cântăreţ. Au urmat alte două discuri înregistrate la Electrecord.

Vocea, talentul şi bucuria pe care o arată la fiecare întâlnire cu publicul au făcut-o cunoscută în lumea muzicii populare. Alături de Irina Loghin, Benone Sinulescu, Ion Dolănescu ori Sofia Vicoveanca, Brânduşa Covalciuc Ciobanu umplea sălile de spectacole şi stadioanele la fiecare concert.

„Erau vremuri frumoase, când aveam concerte la două-trei zile. Veneau mii de oameni să ne vadă. Era o nebunie să cânţi în faţa unui stadion arhiplin, iar lumea să te aplaude şi să te cheme la bis“, mărturiseşte artista.

Anii ’90 au adus schimbarea şi în viaţa cântăreţei. Puţină vreme a cochetat cu învăţământul. Cinci ani a predat limba franceză ca profesor suplinitor la Liceul Pedagogic din Botoşani. Un an mai târziu a descoperit farmecul televiziunii. Patru ani a realizat şi a prezentat o emisiune de folclor la un post local de televiziune din Botoşani. 

A cântat pe celebrul Broadway

Fire ambiţioasă, Brânduşa Covalciuc Ciobanu a visat mereu să cucerească America. Şansa a apărut în vara anului 1997, când a fost invitată să cânte românilor din diasporă. În ultimii 12 ani, artista a susţinut sute de concerte în SUA, alături de nume sonore ale muzicii populare româneşti, precum Irina Loghin, Gigi Marga, George Rotaru ori Camelia Danciu. „Românii de acolo simt altfel muzica populară. Sunt mult mai sensibili şi au nevoie să li se amintească de acasă, de cei dragi, de casa părintească“, a spus artista.

Moldoveanca a devenit la fel de cunoscută în SUA, ca şi în România. Artista a fost invitată de două ori să cânte la cunoscutul festival „Ziua României la New York“, organizat pe celebrul bulevard Broadway din New York.

„Prima dată am fost invitată în 2005 şi am fost onorată pentru că aici vin doar artişti de valoare. Anul acesta am urcat iar pe scenă şi am interpretat piese care sunt pe placul publicului“, a subliniat artista.

Profil

Născută: 1 martie 1964, Dorohoi.
Studii: Facultatea de Geografie şi Turism, Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi.
Familie: Căsătorită, are un băiat student.

Întrebări şi răspunsuri

De ce folclor şi nu alt gen de muzică?
Pentru că acest gen de muzică mă reprezintă. Îmi place să interpretez piese noi şi vechi din folclorul românesc şi să aduc bucurie publicului. Mai cânt şi muzică de petrecere, dar folclorul este marea mea dragoste. 

Sunteţi rezident în SUA. Nu v-aţi gândit niciodată să vă stabiliţi acolo?
Bineînţeles că m-am gândit, că nu degeaba este America ţara tuturor posibilităţilor. Nu aş putea însă trăi acolo pentru totdeauna. Aici sunt rădăcinile mele, mormântul mamei, familia şi prietenii. Nu aş putea trăi fără acestea.

Ce-i place
Brânduşei Covalciuc Ciobanu îi place să petreacă puţinul timp liber alături de familia sa, mai ales că turneele o ţin mai mereu departe de cei dragi. Artistei îi place să calce, pentru că aşa se relaxează cel mai bine. De asemenea, îi plac bijuteriile.

Ce nu-i place
Artistei nu-i place să spele geamurile şi să piardă timpul. „Nu-mi plac oamenii aroganţi şi leneşi, iar minciuna şi ignoranţa sunt trăsăturile pe care le detest la cei din jur“, afirmă Brânduşa Covalciuc Ciobanu.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite