Portret/ Valeriu Iftime Omul care a pus în mişcare clubul FC Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Iftime
Valeriu Iftime

Fotbalul botoşănean este finanţat aproape în totalitate de compania condusă de omul de afaceri. Iftime a investit peste 1 milion de euro în club. Valeriu Iftime este cunoscut în comunitatea locală ca finanţatorul principal al FC Botoşani.

„Mi-a plăcut fotbalul dintotdeauna. Am fost invitat, alături de alţi oameni de afaceri, să ajut la susţinerea clubului local. Eram într-o delegaţie şi am fost de acord. M-am trezit după o lună de zile că, de fapt, sunt acţionar“, îşi aminteşte Valeriu Iftime.

Şi-a luat în serios rolul de acţionar şi s-a apucat de organizarea clubului. A fost numit preşedinte al clubului de către adunarea generală a acţionarilor, iar după cumpărarea acţiunilor Consiliului Local, el a devenit acţionar majoritar şi finanţator principal al formaţiei.

„Aceste acţiuni sunt în declin în orice an şi în orice secundă. Niciodată la Divizia B nu vei avea un club pe plus. Anul trecut am vrut să-mi iau hainele şi să plec acasă, însă pentru a nu omorî fotbalul şi pentru a face ceva pentru comunitate, am hotărât să susţin în continuare activitatea clubului. Toţi banii care ţin de contracte de joc şi de prime de joc îi plătesc eu“, a precizat Valeriu Iftime. Contribuţia iniţială a fost de 10.000 de lei, însă statutul de acţionar l-a obligat la mai multe cheltuieli.

„Nici nu pot să mă gândesc acum la toată suma. Mi-e frică să fac un calcul. În orice caz, am trecut de 1 milion de euro, bani investiţi de către firma mea“, a detaliat Valeriu Iftime. Societatea pe acţiuni FC Botoşani a intrat în insolvenţă încă de anul trecut, însă acest lucru nu l-a oprit pe Valeriu Iftime să continue să cheltuie bani cu fotbalul local.

„Este o echipă a comunităţii“

„Firma mea nu mai are nimic cu echipa. Echipa este o asociaţie sportivă susţinută de municipalitate. Eu sunt doar finanţator. Este o echipă a comunităţii care apără orgoliul comunităţii locale“, şi-a explicat Valeriu Iftime decizia de a sponsoriza în continuare fotbalul.

FC Botoşani reprezintă pentru Valeriu Iftime un proiect de viitor, în care o echipă de liga secundă va reuşi să ajungă să se autofinanţeze cu ajutorul sponsorilor, comunităţii locale şi nu a acţionarilor. Deşi compania pe care o conduce a reuşit să devină una reprezentativă pentru judeţ, experienţa în afaceri nu l-a ajutat şi în conducerea clubului de fotbal. „Este mult mai greu să conduci în fotbal decât în cazul unei companii pentru că sunt multe chestii subiective, multe orgolii şi multe reguli care nu se respectă în acest moment în fotbal. Din nefericire, eu recunosc că nu mai am timp şi de fotbal. Eu mă ocup acum de finanţare şi de verticalitatea a tot ce face fiecare acolo“, a precizat omul de afaceri.

Valeriu Iftime este de părere că fotbalul românesc poate fi salvat numai printr-un implant de oameni de afaceri. În opinia sa, foştii fotbalişti, care sunt acum la conducere, nu au avut timpul necesar pentru a se pregăti profesional pentru posturile pe care le ocupă momentan.

Profil

Născut: 31 mai 1960, Zlătunoaia, Botoşani.
Studii: Facultatea de Electrotehnică, Iaşi.
Familie: Căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri

De ce nu aţi investit bani în alte părţi?
Eu trăiesc aici, muncesc aici şi câştig în altă parte. Nu cred că există vreo organizaţie locală non-profit care să nu fi primit o atenţie din partea Elsaco. Dar fotbalul este pasiunea mea cea mai mare.

Cum vedeţi viitorul fotbalului?
Dacă fotbalul este socotit real, după regulile actuale, el va muri. Cum acum ne fac drumuri americanii şi ne construiesc clădiri italienii, o să ajungem să ne facă fotbal turcii.

Aţi participat la aranjamente în fotbal?
Am avut ocazia odată şi am fugit pentru că mi-a fost frică. Am riscat atunci pentru că eram la retrogradare, însă am ieşit bine.

Ce-i place
Îi place să urmărească meciurile de fotbal din Anglia. Şi-ar dori ca atmosfera de la meciurile locale să fie la fel ca în „catedralele fotbalistice engleze“.

Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii care se plâng mereu. Valeriu Iftime încearcă să fie mereu optimist. Tot timpul îşi repetă că mâine va fi mai bine decât astăzi, chiar şi în perioada de criză.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite