Portret/ Bogdan Pinghireac: „Publicul este cel mai corect juriu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 17 ani, tânărul din Săveni are deja muzica folk în sânge. Inspirat de trupa Phoenix, Bogdan a început să cânte pentru a scăpa de monotonie. Bogdan studiază chitara şi împreună cu Andrei Cicioc formează trupa de folk Icarus.

Muzica i-a plăcut de mic, însă abia mai târziu, încurajat de grupul de prieteni, botoşăneanul a început să ia această pasiune mai în serios.

După ce a împlinit 14 ani, adolescentul a primit cadou o chitară, căreia i-a descoperit rând pe rând secretele, iar la mai puţin de un an s-a alăturat trupei folk Icarus, totodată devenind membru şi în trupa rock Umbra.

„La început era sfios“

„Totul a început într-un cerc de prieteni, alături de care am învăţat cum să scăpăm de monotonie prin muzică. Cu timpul, lucrurile au luat amploare, formând trupa Icarus, care a suferit diferite modificări pe parcurs, atât în componenţă, cât şi ca nume. În prezent cânt alături de Andrei Cicioc, care este şi vărul meu“, a spus Bogdan Pinghireac. Creativitatea lui în materie de muzică este apreciată atât de fani, cât şi de colegul de trupă. „La început era un pic mai sfios, dar pe măsură ce a descoperit mai mult tainele chitării, el a devenit din ce în ce mai sigur pe sine, mai perseverent şi foarte creativ“, spune despre Bogdan artistul Andrei Cicioc.

Internetul i-a fost de mare ajutor lui Bogdan atunci când s-a pus problema tehnicilor de învăţare. Mai târziu, împreună cu colegul de trupă au început să apeleze şi la profesionişti pentru a aprofunda studiul la chitară. „La început am fost autodidacţi, ajutându-ne şi de calculator. În prezent, din dorinţa de a şti mai multe, luăm cursuri de chitară la Liceul de Artă „Octav Onicescu“ din Iaşi, cu profesorul Lazăr Cristian“, a mai completat folkistul.

Vitrină cu trofee

Perseverenţa de care Bogdan a dat dovadă în muzică a fost răsplătită de juriile diferitelor competiţii la care acesta a participat. În 2009, trupa Icarus a fost premiată la Festivalului Naţional de Folk şi Baladă „Poarta Sărutului“ şi a obţinut trofeul pentru interpretare folk la Festivalul „Mini Miss-Mister“ Botoşani. Tot anul trecut, el a obţinut premiul I la Festivalul de Muzică „Tinere Speranţe“ şi tot premiul I i s-a acordat la Festivalul de Muzică „Rază de Soare“.

Bogdan îşi doreşte să evolueze, chiar dacă industria muzicală este într-un impas în momentul de faţă, folkistul are speranţa că lucrurile se vor schimba.

„Ascultătorii sunt bombardaţi cu muzică lipsită de profesionalism, iar artiştilor nu le este recunoscută adevărata valoare, ajungând să promoveze albumele împreună cu anumite publicaţii cotidiene. Dar sper ca pe viitor muzica de calitate să aibă din nou un cuvânt de spus. Visul meu e să mă număr printre cei care înseamnă ceva în muzica folk“, a mai spus artistul.

Profil

Născut: 11 septembrie 1993, la Botoşani.
Studii: Elev în clasa a IX-a la Şcoala „Dr. Mihai Ciucă“ din Săveni.
Familie: Este singur la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri

De ce muzică folk?
Pentru că este o muzică frumoasă, pentru suflet, cu un farmec aparte faţă de alte genuri.

Care este idolul tău în muzică şi de ce?
M-a inspirat mult muzica celebrei trupe Phoenix pentru că au fost originali prin tot ceea ce au făcut, un gen aparte de folk cu influenţe rock. Îi admir deoarece fac ceea ce le place şi aşa fac şi eu.

Ai simţit până acum că eşti dezavantajat de faptul că eşti botoşănean?
Da, în unele reprezentaţii, ale căror jurizări se făceau pe criterii mai „speciale“.

Ce-i place
„Apreciez sinceritatea celor din jur. De asemenea, îmi place să ajut oamenii. Un alt lucru care mă bucură este când unii vin cu iniţiativa de a promova cultura“, mărturiseşte artistul, care în timpul liber îşi mai întreţine o altă pasiune: baschetul.

Ce nu-i place
Ca orice artist bun ce face diferenţa între muzica de calitate şi kitsch-urile industriei muzicale, folkistul din Săveni detestă manelele. Totodată, chitaristul susţine că nu suportă oamenii prefăcuţi şi prietenii falşi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite