Portret/Grigore Diaconu, îi învaţă pe tineri tainele preoţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Diaconu
Grigore Diaconu

La 61 de ani, protopopul predă la Seminarul Teologic din Botoşani. Preotul a înfiinţat o grădiniţă şi s-a implicat în numeroase campanii de caritate. După ce a absolvit cursurile facultăţii, părintele Grigore Diaconu a fost hirotonit pe 8 noiembrie 1969, la Mănăstirea Agapia.

Aici l-a cunoscut îndeaproape pe Preafericitul Patriarh Teoctist, al cărui ucenic a fost. 

Preafericitul a fost şi cel care l-a promovat ca protopop, când avea doar 29 de ani. „Era în 1977 când apăruse o lege care prevedea ca toţi preoţii care au depăşit vârsta de 65 de ani şi sunt în funcţii administrative să treacă la parohie şi în locul lor să fie promovaţi tineri. Din trei candidaţi, eu am fost ales“, povesteşte părintele Diaconu.

Se împarte între slujbe şi cursurile la catedră

În anul 1997, preotul profesor Grigore Diaconu a devenit, prin concurs, directorul Seminarului Teologic. Cu o experienţă de 14 ani în administraţia bisericească, părintele Diaconu a reuşit, într-o perioadă de timp relativ scurtă, să redea Seminarului „Sfântul Mucenic Gheorghe“ imaginea unei şcoli teologice autentice. În cei 12 ani în care a predat la catedră a format sute de preoţi, mulţi dintre aceştia slujind acum în parohiile din judeţ sau din ţară.

„Din păcate, nu toţi cei care au făcut seminarul teologic ajung preoţi. Cred că doar jumătate dintre ei merg la Facultatea de Teologie. Alţii se pregătesc să devină avocaţi, profesori, economişti. Avem de exemplu foşti elevi care au decis să meargă la Academia de Poliţie. În cinci ani şi-au dat seama că n-au vocaţie pentru preoţie şi au decis să îmbrăţişeze o altă meserie“, spune părintele profesor.

De curând, părintele Diaconu a coordonat şi amenajarea unei grădiniţe în vecinătatea Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe“, de care este foarte mândru. „Nu mai reuşim să facem faţă solicitărilor părinţilor. Oamenii ştiu că la noi copiii primesc o educaţie de calitate“, adaugă părintele.

„Încerc să-i ajut pe oamenii sărcai“

După 40 de ani de preoţie, părintele Diaconu se declară mulţumit de ceea ce a făcut până acum pentru botoşăneni. S-a implicat în numeroase acte de caritate pentru persoanele defavorizate, dar mai ales pentru copii. La fiecare început de an, preşcolarii din zone defavorizate au primit cărţi de colorat, ghiozdane, îmbrăcăminte şi jucării.

„Încerc să-i ajut pe oamenii săraci să treacă peste problemele pe care le au, cu atât mai mult cu cât vremurile sunt din ce în ce mai grele. Nu pot să-i ajut pe toţi, dar, cu sprijinul enoriaşilor, facem ce putem pentru unii dintre ei“, spune preotul.

Profil

Născut: 21 noiembrie 1948, la Belceşti, judeţul Iaşi.
Studii: Facultatea de Teologie din Iaşi.
Familie: Căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri

Slujiţi în biserică încă din vremea comunismului. Erau mai buni oamenii şi mai credincioşi în acele timpuri?
Într-adevăr, în ultimii ani se pare că oamenii au devenit mai indiferenţi la problemele semenilor. Poate este din cauza greutăţilor, a grijii zilei de mâine, a lipsei unui loc de muncă sau toate la un loc. 

Ce părere aveţi despre preoţii care s-au implicat în politică şi care-şi sfătuiesc enoriaşii cum să voteze?
Ca om, poate face politică, dar ca preot, nu. Să transformi altarul în tribună politică este un sacrilegiu. Politica pe care trebuie să o facă preotul este învăţătura lui Hristos, morala şi principiile Lui.

Ce-i place
În primul rând, îi place să propăvăduiască învăţăturile lui Hristos. Îi place să vadă în jur oameni fericiţi, de aceea organizează acte caritabile ori de câte ori are ocazia. Când are timp liber preferă să-l petreacă citind sau meditând. Şi-ar dori să scrie o carte despre ce înseamnă să fii preot.

Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii indiferenţi la problemele semenilor şi nici răutatea, invidia sau ura.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite