Portret/Cristian Arădăvoiesei a fost mercenar în Legiunea Străină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul este unul dintre puţinii români care au făcut parte din cea mai selectivă armată a lumii moderne. Este expert în explozibili, în alpinism şi schi. Cristian s-a îndrăgostit de viaţa militară în timp ce-şi efectua stagiul militar la jandarmi.

La 27 de ani a plecat în Legiunea Străină, cu ajutorul unui prieten.

„Mereu am visat să ajung în Legiunea Străină. Am un prieten, Mişu, care era înrolat deja şi care m-a convins să merg cu el în Franţa, la Marsilia, şi să încerc să mă înrolez“, povesteşte Cristian.

După numeroase teste, Cristian a fost printre cei 40 de legionari selectaţi dintre miile de tineri veniţi din toată lumea.  „Centrul de încorporare era la 20 de kilometri de Marsilia, în Aubagne. Timp de o lună de zile am fost testaţi psihologic şi fizic. Din câţi eram, am fost înrolaţi în final doar 40, un pluton“, detaliază Cristian Arădăvoiesei.

A primit un nume nou

În scurt timp a fost botezat Cristian Aron pentru că numele său de familie era greu de pronunţat pentru francezi. După încorporare, toţi cei selectaţi au fost trimişi la un stagiu de pregătire intensivă la Castelnaudary, o bază militară unde fiecare recrut trebuia specializat pe o armă anume.

„Am fost pregătit timp de patru luni în tactici de luptă şi am făcut foarte multă pregătire fizică. Zilnic alergam 20 de kilometri. În final am fost trimis la un regiment montan de geniu şi m-am specializat în alpinism şi schi“, spune Cristian. Timp de cinci ani, botoşăneanul a participat la trei misiuni de menţinere a păcii în zonele fierbinţi ale planetei.

1.200 de euro, salariul lunar

A fost în Africa şi în fostele colonii franceze, unde a avut misiuni de supraveghere a unor obiective strategice.

Despre multe alte lucruri, fostul legionar nu va putea vorbi niciodată pentru că a jurat să păstreze secretele militare ale operaţiunilor la care a participat. Legionarii francezi nu sunt superoamenii prezentaţi prin filmele americane, subliniază tânărul.

„Este o l egendă falsă, dată de filme. Legionarii sunt doar militari mai bine pregătiţi decât alţii şi care, de regulă, sunt folosiţi în misiuni de menţinere a păcii. Franţa nu are niciun conflict militar, nu poartă niciun război cu niciun stat. Am fost  în Djibouti, Martiniqe şi Beirut. Dacă mergi în uniformă în Franţa, toată lumea întoarce capul, sau te salută. Sunt respectaţi“, ţine să precizeze fostul legionar. Cristian Arădăvoiesei spune că nu se va mai întoarce în legiune, prioritar fiind întemeierea unei familii.

„Nimeni nu se îmbogăţeşte din Legiunea Străină. Eu am fost plătit cu 1.200 de euro  pe lună, adică cât  e salariul mimim  în Franţa“, mărturiseşte în final Cristian.

Profil

Născut: 25 noiembrie 1975, Botoşani.
Studii: Universitatea Al. I. Cuza, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.
Familie: Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri

De ce ai ales Legiunea Străină?
Armata te face mai ordonat, mai disciplinat. Era şi un vis de-al meu de când eram copil. Tot timpul am fost un aventurier şi mi-am dorit să ajung în Legiunea Străină şi am reuşit. 

Care este diferenţa dintre Legiunea Străină şi armata care se face la noi?
În Legiunea Străină diferă mult relaţiile dintre camarazi. Acolo nimeni nu-şi bate joc aiurea de colegi, cum se întâmplă pe la noi. Eşti supus la tot felul de teste psihologice şi fizice mult mai dure decât cele din armata română, iar dacă vorbim de tehnică militară diferenţele sunt evidente.

Ce-i place
Fără discuţii, îmi place sportul, pentru că toată viaţa mi-a plăcut să fac mişcare. Drept dovadă, la ora actuală am împreună cu un prieten o sală de sport unde îmi petrec aproape tot timpul.

Ce nu-i place
Este greu de spus ce nu-mi place. Cel mai mult urăsc trădătorii şi  oamenii care te mint în faţă sau te discută pe la spate. Am fost instruit să nu-mi trădez camarazii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite