Porcul de Crăciun, ieftin şi puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De teamă să nu crească preţurile înaintea Crăciunului, botoşănenii se aprovizionează de pe acum cu carne de porc.

 Pentru că an de an, înaintea sărbătorilor de iarnă, preţurile la carnea de porc urcau cu cel puţin 20%, botoşănenii mai strânşi la pungă au început să se aprovizioneze, încă de pe acum, pentru masa de sărbători. Astfel, chiar dacă e post, carnea nu lipseşte din coşul de cumpărături.


Îmi fac cumpărăturile acum că cine ştie la cât mai ajunge preţul în pragul sărbătorilor. Am cumpărat patru kilograme de carne de porc şi le pun la congelator. Am să folosesc o parte pentru pârjoluţe, iar restul intră la friptură“, a spus Mariana Dreţcan, o botoşăneancă care şi-a făcut cumpărăturile în hala de carne.


Porc „de poftă“


Puţin şi ieftin. Aceasta pare a fi deviza botoşănenilor când vine vorba de porcul de Crăciun. Chiar dacă oamenii s-au îngrămădit la galantare, majoritatea cumpără cantităţi „de poftă“, situaţie recunoscută şi de vânzători. „Înainte lumea cumpăra şi câte 20 de kilograme de carne de porc şi chiar mai bine pentru că aşa era obişnuit botoşăneanul să aibă masa îmbelşugată pentru familie, pentru musafiri. Acum cumpără câte un kilogram, două. Rar sunt cei care iau mai mult de cinci kilograme. Nu sunt bani“, a spus Ilie Mihai, unul dintre comercianţii de carne de porc din zona Pieţei Centrale.


Carnea de vită,
la fel de căutată


Astfel, chiar dacă de pe masa tradiţională de sărbători carnea de porc nu va lipsi, pentru cei mai mulţi dintre botoşăneni friptura de porc va fi „doar o gustare“. „Pentru mine am să iau zilele astea doar de poftă. Acum am luat un kilogram de carne de porc şi nişte carne de pui pentru băiatul meu de la Iaşi că nu ai cum să nu le dai la copii“, a spus Gheorghe Nazarie, cumpărător.  Botoşănenii nu s-au dat în lături nici de la carnea de vită. Acest sortiment este căutat mai ales de persoanele mai în vârstă, care au probleme de sănătate şi cărora le este recomandată carnea „mai puţin grasă“.

Mii de lei în contul comercianţilor  


Faţă de anul trecut,  carnea de porc este mai ieftină cu cel puţin 10%. Ceafa şi pulpa de porc se vinde cu circa 16 lei kilogramul. Mai ieftin cu vreo cinci lei este kilogramul de costiţă. Chiar şi aşa, oamenii nu cumpără cantităţi prea mari. Comercianţii din hala de carne reuşesc, totuşi, să aibă zilnic vânzări de ordinul miilor de lei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite