Porcul de Crăciun, cumpărat pe ultima sută de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii spun că au păstrat aceleaşi preţuri ca în decursul anului, dar că vânzările le-au crescut cu mai mult de jumătate.

Botoşănenii se arată dispuşi la cheltuieli importante pentru a întâmpina cum se cuvine Crăciunul. Astfel, în ultimele zile, hala de carne din Piaţa Centrală este mereu arhiplină. Cumpărătorii caută cu predilecţie carne de porc pentru sarmale, cârnaţi, friptură sau răcituri, iar comercianţii spun că afluxul de clienţi le-a urcat veniturile zilnice cu peste 50%.

Cumpărături după buget

„Avem aceleaşi preţuri ca în cursul anului. Cotletul de porc îl dăm cu 19 lei, ceafa de porc cu 18, pulpa de viţel cu 19, iar cârnăciorii proaspeţi cu 16 lei. Oamenii cumpără după buget. Unii cer câte zece kilograme, alţii se limitează la un kilogram sau două, să le ajungă de o fripturică“, a declarat Florică Râşcanu, comerciant în hală.

„Mai bine se dă carnea de porc. Oricum, vânzările au crescut cu cel puţin jumătate  aşa că nu ne putem plânge“, mai spune bărbatul. La mare căutare sunt şi preparatele tradiţionale, făcute ca acasă.

Producătorii mici au preparat, după reţete tradiţionale, cârnaţi de casă afumaţi, caltaboş, tobă, şuncă şi pastramă afumată, produse care nu se găsesc de cumpărat în marile magazine. „Cel mai bun conservant pentru astfel de preparate din carne este fumul. Folosim doar fum produs din lemn de fag. Afumăm cu grijă, doar câte puţin, nu dintr-o dată, pentru că altfel se acresc preparatele“, a spus Andrei Popa, producător de preparate tradiţioale. El îi sfătuieşte pe cumpărători să nu pună cârnaţii la frigider, ci să-i păstreze la rece, cel mai bine pe balcon, iar despre tobă spune că poate fi păstrată şi la congelator, pentru că nu conţine conservanţi şi nu e pericol ca, atunci când se dezgheaţă, să se „lase“.

Preparatele tradiţionale sunt ceva mai scumpe, însă cumpărătorii spun că merită banii. Un kilogram de cârnaţi de casă afumaţi costă cel mult 30 de lei, iar unul de pastramă de porc  ajunge până la 45 de lei.

„Am dat 300 de lei şi nu am umplut două sacoşe“

„Odată este Crăciunul şi, dacă nu ai pe masă o bucată de pastramă sau cârnaţi afumaţi, parcă nu simţi că e sărbătoare. Mă învârt de o oră cu soţia prin piaţă şi deja am cheltuit 300 de lei şi nu am umplut două sacoşe. Încă mai trebuie să cumpăr vin, ţuică şi cozonaci“, a spus Vasile Guzu, funcţionar public.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite