Pompierii, chemaţi să dea jos ţurţurii de pe blocuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă curăţă sloiurile de gheaţă de pe acoperişuri
Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă curăţă sloiurile de gheaţă de pe acoperişuri

Oamenii au cerut ajutorul pompierilor pentru a înlătura gheaţa şi zăpada de pe blocuri. Ei se tem pentru viaţa lor.

Citeşte şi: Pompierii în acţiune cu ranga şi târnăcopul

Speriaţi că un ieşean a murit după ce i-a căzut un ţurţure în cap, botoşănenii au început să apeleze tot mai des la numărul de urgenţă 112. În urma apelurilor, pompierii au curăţat de zăpadă şi gheaţă acoperişurile blocurilor.

Ţurţure de cinci metri
„Nu mai vin clienţi din cauză că le e frică să nu cadă zăpada de pe acoperiş. Am chemat pompierii pentru că începea să le cadă în cap“, ne-a declarat Lucica Hriţcu, patroana unui magazin de pe Calea Naţională. Ultima solicitare la 112 a fost făcută ieri de administratorul unei firme situate pe Bulevardul Mihai Eminescu. Aici, o bucată de gheaţă de aproximativ cinci metri ameninţa să se prăbuşească oricând. „Nimeni nu face nimic. Trebuie să moară cineva ca la Iaşi ca să se mişte mai repede. Preşedinţii de asociaţii ar trebui să sune la pompieri din proprie iniţiativă că nu sunt plătiţi degeaba“, a spus Cristina Vornicu, pensionară.


Preşedinţii de asociaţii sunt cei care ar trebui să ia măsuri pentru curăţarea acoperişurilor blocurilor şi, în cazul în care nu se descurcă, să apeleze la pompieri. „Încercăm să intervenim noi pe cât posibil, însă la unele blocuri nu se poate. Eu personal am chemat de două ori pompierii, însă nici ei nu pot ajunge în anumite zone. Fiecare preşedinte de asociaţie ar trebui să ia măsuri“, a afirmat Petrică Butnariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari (FAP) din Botoşani.


Acesta mai susţine că acolo unde nu există posibilitatea îndepărtării ţurţurilor şi a zăpezii, preşedinţii asociaţiilor de proprietari ar trebui să pună afişe pentru avertizarea populaţiei. Ţurţurii au apărut în special la blocurile care nu au fost prevăzute cu jgheaburi şi burlane de scurgere a precipitaţiilor, mai ales acolo unde au fost executate şarpante fără autorizaţie de construcţie.

„În aceste locuri nu s-a ţinut cont de niciun proiect tehnic. Lucrările s-au făcut fără autorizaţie şi astfel s-a format acel pericol real pentru cetăţeni“, a precizat Ioan Viorel Ciobanu, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite