Poliţia, dotată cu radare nedetectabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Ochii“ Poliţiei Rutiere vor fi mai vigilenţi datorită aparaturii noi
„Ochii“ Poliţiei Rutiere vor fi mai vigilenţi datorită aparaturii noi

Poliţia Rutieră Botoşani va primi până la sfârşitul lunii 12 Dacii MCV dotate cu radare moderne, care nu pot fi interceptate de detectoarele din comerţ.

Vitezomanii vor avea viaţă grea de luna viitoare, după ce Poliţia Rutieră Botoşani va fi dotată cu 12 radare moderne, care nu mai pot fi depistate de aparatele care se găsesc în comerţ. Preţul unui singur aparat se ridică la 33.000 de euro. „Preţul este justificat pentru că aparatura este de ultimă generaţie. Nu ştiu însă cât ajunge să coste autoturismul, cu toate dotările de pe el“, a spus Viorel Şerbănoiu, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Botoşani.


Maşinile vor fi dotate cu un mic laborator de testare a alcoolemiei şi cu staţii de emisie-recepţie mai performante. Maşinile fac parte dintr-un lot de 2.000 de autospeciale cumpărate de Ministerul de Interne din fonduri europene şi vor fi repartizate în toată ţara în funcţie de reţeaua de drumuri existentă în fiecare judeţe.


Pe lângă faptul că nu pot fi detectate, radarele au un sistem GPS care indică pe înregistrarea imaginilor şi locul unde se află echipajul Poliţiei, astfel că şoferii surprinşi că au depăşit limita de viteză nu vor mai putea susţine că nici n-au trecut pe acolo. Poliţiştii de la circulaţie spun că radarele actuale sunt de mult depăşite şi că dotarea cu aparatură nouă era mai mult decât necesară.


„Este vorba de un radar de generaţie mai nouă, produs şi folosit în Marea Britanie. Maşinile vor veni complet utilate. Pe lângă radar vor mai avea şi un etilotest modern, staţie emisie-recepţie mai puternică şi sistem nou de avertizare sonoră şi luminoasă. Şi radarele pe care le avem acum îşi fac treaba, însă ele pot fi interceptate cu uşurinţă de detectoarele din comerţ. Cele noi sunt pe un sistem radio şi nu mai pot fi interceptate“, a spus inspectorul Eduard Iacob, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere.


„În plus, înregistrarea imaginilor va fi făcută în format digital şi nu se vor mai putea şterge. Probabil că pe viitor vor apărea detectoare şi pentru aceste aparate, însă va mai dura ceva timp“, a adăugat reprezentantul Poliţiei Rutiere.


În trafic, de pe 15 martie


Şefii Poliţiei se aşteaptă să primească noile maşini până cel târziu pe data de 15 martie. Cele cinci radare care sunt funcţionale în prezent vor fi mutate pe maşinile Poliţiei Rurale. Un ofiţer de la Poliţia Rutieră a fost instruit deja de IGP să folosească noile aparate. Acesta va avea la dipoziţie o săptâmână pentru a-şi învăţa colegii să folosească noua tehnică.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite