Botoşani: Poliţia este pe urmele vandalilor de la Pacea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Poliţia este pe urmele vandalilor de la Pacea
Botoşani: Poliţia este pe urmele vandalilor de la Pacea

Rudele celor îngropaţi cred că în spatele infracţiunii s-ar afla mai mulţi tineri care fac parte dintr-o grupare satanistă.

Şase morminte din cimitirul ortodox Pacea, situate în spatele monumentului eroilor, au fost distruse joi noapte. Crucile de marmură şi pietrele funerare au fost doborâte de pe soclu. Ieri-dimineaţă, când au venit să aprindă o lumânare la căpătâiul celor dragi, rudele persoanelor îngropate în mormintele devastate şi-au pus mâinile-n cap. „Nu mi-a venit să cred ce văd. O clipă am crezut că fiul meu a înviat şi mi-am făcut semnul crucii. Apoi mi-am dat seama că mormântul a fost devastat“, a declarat Maria Podaru, localnică. Femeia a sunat la 112 când a văzut că alte cinci morminte din apropiere au avut aceeaşi soartă.

„Sataniştii“, principalii suspecţi
Vestea că mormintele din cimitirul Pacea au fost profanate s-a răspândit cu repeziciune. Zeci de credincioşi au venit să vadă cu ochii lor opera „sataniştilor“. Cu toţii sunt convinşi că tineri împinşi de forţe necurate au tulburat liniştea morţilor. „Există o grupare de satanişti în oraş care devastează lăcaşuri de cult şi morminte. Cred că tot ei au dat lovitura şi la cimitirul evreiesc. Sunt tineri cu vârste până în 30 de ani care ascultă muzică rock, beau şi nu cred în Dumnezeu”, a declarat Florin Dăscălescu, localnic.

Prejudiciu de mii de lei
Dincolo de valoarea morală, pagubele produse de profanatori sunt estimate la peste 15.000 de lei. Rudele persoanelor decedate sunt pensionari cu venituri mici, care nu au posibilitatea să refacă acum mormintele distruse. „Numai eu ştiu cum am strâns ban cu ban ca să pun o cruce de marmură la căpătâiul fiului meu. Au făcut-o bucăţi, iar bani nu mai am să fac alta”, a declarat Maria Creţu, localnic.

Rudele persoanelor decedate ale căror morminte au fost distruse nu exclud varianta ca patronii firmelor de pompe funebre să fi „ordonat” distrugerea monumentelor. „Este criză. Preţurile sunt mari, iar comenzi nu au. Probabil au plătit nişte tineri să distrugă crucile şi monumentele ca, de voie, de nevoie, să ne împrumutăm şi să ajungem la ei”, este de părere Profira Ivan, localnic.

Profanatorii riscă închisoare

Poliţiştii au început o anchetă şi încearcă  să-i identifice pe autori. „Aceştia riscă de la trei luni, la trei ani de închisoare pentru profanare de morminte“, a declarat comisarul Manuela Ieremie, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite