Petrolul azerilor scapă Botoşaniul de sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania din Azerbaidjan va crea sute de locuri de muncă în municipiu. Mai mult, toate afacerile companiei SOCAR Petroleum vor fi coordonate de la Botoşani, unde va funcţiona sediul social al firmei.

Cumpărarea societăţii Romtranspetrol SA din Botoşani de către compania petrolieră de stat din Azerbaidjan este considerată cea mai importantă tranzacţie  de la începutul anului din România. Practic, azerii de la SOCAR vor să intre astfel pe piaţa europeană şi să devină unul dintre pricipalii jucători din domeniul petrolier. SOCAR Petroleum îşi va începe activitatea, cel mai probabil, de la 1 mai când va fi înfiinţat şi sediul social al firmei, a anunţat Hamza Karimov, directorul SOCAR România, care a calculat avantajele şi dezavantajele coordonării activităţii companiei din nordul ţării.

Drumurile proaste din zonă, o piedică

O problemă o pune infrastructura proastă, dar azerii s-au lăsat convinşi de autorităţile locale cu privire la proiectele uriaşe ce vor fi demarate în următorii ani. 
„Am transmis conducerii companiei că este o regiune foarte importantă în acest moment pentru România, este o regiune în dezvoltare. Pentru noi a fost important Botoşaniul că este la graniţă cu Ucraina şi Republica Moldova. SOCAR are deja un lanţ de benzinării în Ucraina şi decizia a fost să fie o intrare în România şi prin Botoşani“,  a declarat Hamza Karimov.

Sute de benzinării în ţară

Pentru început, SOCAR Petroleum va investi 10 milioane de euro pentru modernizarea celor 15 staţii ale Romtranspetrol. Este vorba despre rebranduirea a trei staţii din Botoşani şi 12 din Suceava, Neamţ şi Iaşi.  „Investiţiile sunt masive. Începem cu rebranduriea acestor staţii, după care vom construi alte 300 de staţii în toată ţara“ a adăugat directorul.

Decizia SOCAR Petroleum de a-şi coordona toate afacerile de la Botoşani înseamnă relansarea economiei judeţului, susţin autorităţile locale. În plus, milioane de euro se vor aduna la bugetul local în următorii ani din impozitul pe profit şi pe salarii pe care îl va plăti compania. „Vor fi create cel puţin 200 de locuri de muncă numai la Botoşani, dar şi alte câteva sute în Suceava, Iaşi şi Neamţ. Vom ajunge să contăm pe harta economică a ţării“, a spus Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoşani.

SOCAR a achitat datoriile Romtranspetrol

SOCAR este una dintre cele mai mari companii petroliere din lume, fiind pe locul 68 la nivel mondial. La începutul anului, compania a achiziţionat 90% din acţiunile firmei botoşănene Romtranspetrol, patronată de soţii Iulian şi Doina Berescu. Suma tranzacţionată este ţinută la secret. Directorul SOCAR România a precizat că au fost achitate datoriile de 29,1 milioane de lei pe care firma le avea la stat.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite