Pensionaţi orbeşte pe caz de boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agafia Constantin este oarbă în acte, nu şi în viaţa de zi cu zi
Agafia Constantin este oarbă în acte, nu şi în viaţa de zi cu zi

Trei femei şi un bărbat au „orbit“ în acelaşi timp în acte pentru a pune mâna pe un certificat de nevăzător. Ei au în comun un element-cheie: sunt rude ale unei angajate a Direcţiei de Asistenţă Socială, instituţie care dă undă verde dosarelor de pensionare pentru bolnavii grav. 

Botoşănenii Agafia Constantin (73 de ani), Maria Ţivlică (72 de ani), Dumitru Cojocariu (51 de ani) şi Elena Huţu (64 de ani), rude între ei, s-au pensionat în 2005 pe caz de boală.

Coincidenţă sau nu, cei patru au orbit subit, aproape în acelaşi timp. În urmă cu cinci ani, toţi au primit certificate de nevăzători, gradul I, de la acelaşi medic, oftalmologul Gabriel Oprişanu. Cu actele în mână, oamenii şi-au făcut dosare de pensionare pe caz de boală, aprobate fără probleme de aceiaşi 12 membri ai Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani.

Fără văz doar în acte

Conform medicilor, diag-nosticul pus celor patru presupune ca ei să vadă cel mult nişte umbre. În realitate, „orbii“ văd foarte bine şi se întreţin singuri. Reţeta-minune a pensionării „bolnavilor“ o ştie cel mai bine Fănica Cojocariu, angajată ca şi consultant la Direcţie. Veriga dintre cei patru este soţie, fiică sau nepoată cu „orbii“ din acte.

Agafia Constantin din localitatea Stăuceni este mătuşa Fănicăi Cojocariu. Femeia de 73 de ani, care nu a lucrat niciodată, a ieşit în urmă cu cinci ani la pensie pe caz de boală. Femeia habar nu are despre cum a reuşit să primească indemnizaţia. „Nepoata ştie cum e cu pensia. M-a dus ea la o doctoriţă, dar nu ştiu pentru ce“, a declarat Agafia Constantin. Botoşăneanca poartă ochelari de vedere, se uită zilnic la televizor şi spune că se descurcă de minune cu treburile gospodăreşti. Pe lângă pensia de 754 de lei, ea mai primeşte de la stat circa 600 de lei, bani luaţi pentru a-şi angaja un asistent personal care s-o îngrijească.

Reţeta de pensionare folosită pentru Agafia Constantin a urmat-o şi cuscra ei, Maria Ţivlică, o altă mătuşă a Fănicăi Cojocariu. Maria Ţivlică (72 de ani), care locuieşte în Botoşani, a „orbit“ în acelaşi an cu cuscra ei.

Bătrâna primeşte pensie de 754 de lei pe lună şi are în grijă doi nepoţi, ai căror părinţi sunt plecaţi în Spania. „Îi îngrijeşte foarte bine pe copii. Nu cred să aibă probleme cu vederea“, a declarat Gorcea Gianina, şefa scării în care locuieşte Ţivlică.

Soţul, orb cu permis auto

Şi Dumitru Cojocariu, soţul Fănicăi Cojocariu, a orbit subit tot în 2005, odată cu celelalte două rude. Bărbatul, fost angajat în Armată, a ieşit la pensie pe caz de boală acum cinci ani.

Aceeaşi comisie de la Direcţia de Asistenţă Socială Botoşani şi-a pus parafa şi pe dosarul lui Cojocariu. Diagnosticul pus de oftalmologul Gabriel Oprişanu a fost acelaşi: nevăzător, gradul I.

Chiar dacă actele arată că bărbatul poate zări câteva umbre, Cojocariu are carnet de şofer, pe care şi l-a schimbat fără probleme după trei ani de când a primit certificatul de nevăzător. Crunta boală a „orbirii“ a lovit-o în 2005 şi pe mama Fănicăi Cojocariu de la Asistenţă Socială.

Comisia oarbă de la Direcţia de Asistenţă Socială

Deciziile de pensionare a celor patru botoşăneni care au orbit în familie au fost luate de 12 membri ai Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Botoşani. În 2005, atunci când Agafia Constantin, Maria Ţivlică, Dumitru Cojocariu şi Elena Huţu s-au pensionat pe caz de boală, şeful Comisiei era medicul Nicuşor Curteanu, în prezent şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani.

Nimeni nu-şi asumă vina

„În 2005, pentru gradul I de invaliditate ca nevăzător trebuia să dovedeşti că boala era dobândită din naştere. La dosar trebuiau depuse două adeverinţe, de la medici diferiţi, iar ultimul cuvânt îl avea medicul specialist din cadrul Direcţiei“, a declarat Nicuşor Curteanu, fostul şef al Comisiei. Pentru „clanul de orbi“ şi-a dat avizul final oftalmologul Gabriel Oprişanu, membru al Comisiei, în prezent director medical la Spitalul Orăşenesc Săveni.

„Eu doar analizam dosarele şi nu aveam contact cu pacientul. Atâta timp cât în spatele acestor dosare existau adeverinţe medicale ale unor colegi-medici, puneam parafa fără să văd bolnavii. Cu siguranţă s-au mai strecurat şi erori. Analizele se făceau la diferite cabinete medicale, private sau de stat“, a declarat doctorul Oprişanu.

Până să-şi facă dosarele de pensionare, cei patru „orbi“ au fost consultaţi de soţii Ovidiu şi Valentina Mimor, ambii doctori oftalmologi. Aceştia şi-au pus parafa pe diagnosticul de nevăzător al celor patru pacienţi. 

„S-ar putea ca la data când a fost emisă adeverinţa, bolnavul să fi prezentat o afecţiune oculară. Între timp, datorită tratamentelor, acuitatea vizuală s-ar putea să se fi îmbunătăţit“, a declarat Ovidiu Mimor.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite