Botoşani: Pensia pe caz de boală, tot mai greu de obţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Pensia pe caz de boală, tot mai greu de obţinut
Botoşani: Pensia pe caz de boală, tot mai greu de obţinut

În urma reevaluării dosarelor, după o anumită perioadă de timp, unii botoşăneni au pierdut statutul de pensionar pe caz de boală.

Multe persoane aflate în imposibilitatea de a-şi mai găsi un loc de muncă şi care mai au câţiva ani până la pensionarea la termen încearcă să se pensioneze pe caz de boală. Dacă înainte se reuşea acest lucru mai uşor, de când au fost introduşi indicatori de performanţă pentru medicii care aprobă aceste dosare situaţia s-a schimbat.

 „Cei de la comisiile de expertizare au anumite nomenclatoare în care sunt precizate bolile ce se încadrează în cele trei grade de invaliditate pentru care se obţine pensia pe caz de boală“, a declarat Cătălin Dupir, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Botoşani.

Bolile de inimă conduc  la pensionarea forţată
În prezent, în Botoşani sunt înregistrate 12.405 persoane pensionate pe caz de boală, cu 254 mai puţine decât anul trecut. Pentru fiecare boală există şi o anumită perioadă după care persoanele pensionate sunt reevaluate de o comisie de medici. La aceste reevaluări, nu puţine au fost cazurile când unii au fost declaraţi apţi pentru muncă. Fie dosarul iniţial era întocmit abuziv, fie perioada de recuperare a capacităţii de muncă a dat roade.

„La reevaluare, medicii pe care îi solicităm noi pot veni cu o nouă imagine a realităţii şi acea persoană îşi modifică gradul de invaliditate, fie îşi pierde pensia“, a declarat un medic din cadrul comisiei de evaluare a dosarelor pentru pensionarea pe caz de boală.


De la începutul anului au fost depuse la CJP Botoşani 504 dosare noi de invaliditate. „Dintre acestea, 241 au fost respinse de comisia de expertiză, fie pentru că nu se încadrau în gradul de invaliditate, fie pentru că afecţiunile prezentate permiteau continuarea muncii”, a adăugat Cătălin Dupir. Peste 50% din dosarele noi sunt pe cazuri de boli cardiovasculare. Acestea încadrează de obicei pensionarii în gradul II de invaliditate, grad ce nu permite munca. Un alt procent important îl reprezintă afecţiunile psihice. Aproximativ 22% din pensionarii pe caz de boală suferă de o afecţiune psihică ce nu le permite să muncească. Există şi bolnavi care au voie să lucreze cu jumătate de normă.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite