Botoşani: Paşapoartele biometrice, eliberate peste şapte zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Paşapoartele biometrice, eliberate peste şapte zile
Botoşani: Paşapoartele biometrice, eliberate peste şapte zile

Botoşănenii vor putea opta pentru paşaportul biometric de la mijlocul acestei luni. Începând cu data de 16 noiembrie, Serviciul de Paşapoarte Botoşani va trece la eliberarea documentelor

Botoşănenii vor putea opta pentru paşaportul biometric de la mijlocul acestei luni. Începând cu data de 16 noiembrie, Serviciul de Paşapoarte Botoşani va trece la eliberarea documentelor biometrice, situaţie în care tarifele vor creşte de aproape  trei ori. Un paşaport biometric va costa 266 de lei şi va fi valabil cinci ani, faţă de unul simplu care costă doar 100 de lei şi care are valabilitate 10 ani. La sfârşitul acestei săptămâni se vor monta echipamentele noi, astfel încât pe 16 noiembrie să se poată elibera la Botoşani primul paşaport electronic.

Până-n prezent, 15 judeţe au trecut la paşaportul biometric, data limită pentru implementarea sistemului la nivel naţional fiind 31 ianuarie 2010. În paralel vor putea fi eliberate temporar şi paşapoarte de tip vechi, care vor putea fi obţinute în două ore, vor costa 196 de lei şi vor fi valabile doar un an. „Botoşănenii se arată interesaţi de paşaportul electronic, chiar dacă este mai scump decât cel vechi. Poate este greu de crezut, dar am avut şi preoţi care s-au arătat extrem de interesaţi să obţină un astfel de paşaport. Sunt ţări pe care nu le vei putea vizita decât dacă deţii un astfel de act“, a spus Viorel Gaidur, şeful Serviciului Paşapoarte.

Ca o noutate, serviciile de Evidenţă a Persoanei din Dorohoi, Darabani, Săveni şi Truşeşti nu vor mai primi documente pentru eliberarea paşapoartelor. Practic, toate persoanele din judeţ care vor să obţină paşaport vor trebui să se adreseze doar  Serviciului de Paşapoarte din municipiul Botoşani.

Reprezentanţii Serviciului Paşapoarte susţin că documentul biometric va reduce tentativele de falsificare. Noul act include datele personale şi conţine imaginea facială şi impresiunile digitale a două degete pereche de la ambele mâini.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite