Parcare subterană blocată de un stejar la Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura soluţie pe care o au acum autorităţile este adaptarea parcării pentru a ocoli copacul ce nu poate fi tăiat.

Investiţia în singura parcare subterană din istoria Botoşanilor este în impas. SC Victor Construct SRL, firma care execută lucrarea, a dislocat circa 7.500 metri cubi de pământ, a turnat 800 metri cubi de beton, a realizat deja o treime din demisol, dar nu mai poate continua lucrările.
Asta pentru că firma Bodo Invest, care a întocmit proiectul pentru zona Big, nu a ţinut cont de stejar şi a prevăzut construcţia parcării peste acesta. Când au ajuns însă la scoaterea pământului şi la turnatul betonului în apropierea copacului, inginerii companiei menţionate şi-au dat seama că nu deţin acordul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) pentru a-l tăia.

Probleme şi cu utilităţile

S-au adresat instituţiei, ai cărei reprezentanţi au explicat că arborele nu poate fi tăiat pentru că este monument al naturii. „Acordul de mediu pentru parcare este dat şi în el se precizează că proiectul va ţine cont de existenţa acestui arbore“, a declarat Dana Boariu, director executiv APM. Şefii din Primărie, beneficiarul lucrării, au luat legătura cu cei de la Bodo Invest, care le-au comunicat însă că atunci când au făcut ei proiectul, în 2009, arborele cu bucluc nu era inclus pe lista monumentelor naturii. Acest lucru a fost confirmat şi de şefa APM, care a declarat că spre sfârşitul anului trecut Consiliul Judeţean şi-a actualizat lista cu monumentele naturii din Botoşani şi a introdus şi stejarul din zona pieţei.

Ca atare, singura soluţie identificată a fost aceea a modificării proiectului. Practic, parcarea va ocoli arborele, iar asta va duce la prelungirea ei înspre Pietonalul Transilvaniei. Acestea nu sunt însă singurele probleme. Pe la marginea dinspre Hala de Carne a parcării trec cablurile de utilităţi şi deocamdată nu s-a găsit o soluţie pentru mutarea lor. Construcţia parcării face parte dintr-un proiect european în valoare de 7,6 milioane de euro. Ea va avea peste 100 de locuri la demisol şi aproximativ 60 deasupra.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite