Botoşani: Paraziţii au pus stăpânire pe şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Paraziţii au pus stăpânire pe şcoli
Botoşani: Paraziţii au pus stăpânire pe şcoli

Sute de elevi botoşăneni au fost găsiţi la control cu păduchi

Majoritatea şcolarilor cu probleme provin din mediul rural şi nu au învăţat noţiunile elementare de igienă.

Programul de examinare a elevilor şi preşcolarilor din Botoşani a început de o săptămână, iar rezultatele sunt îngrijorătoare. Peste 500 de copii s-au întors din vacanţa de vară plini de păduchi şi râie. Numărul lor ar putea însă fi mult mai mare. 5.000 din cei aproape 60.000 de copii înregistraţi în şcolile din judeţ au lipsit la examinare.

Jumătate din şcoli sunt infestate

Controlul a fost efectuat de către medicii şi asistenţii Compartimentului de Igienă Şcolară din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani (DSP) în peste 400 de unităţi şcolare  din judeţ.

Din cei peste 500 de copii cu probleme, jumătate aveau păduchi. „Majoritatea sunt copii din mediul rural şi frecventează cursurile gimnaziale. Am găsit însă şi liceeni cu paraziţi. Probabil lipsa cunoştinţelor minime de igienă i-a adus în această situaţie“, a declarat Lidia Onofrei, purtătorul de cuvânt al DSP Botoşani.

Alţi 19 elevi au fost depistaţi cu râie, 51 cu micoze, iar peste 40 prezentau alte boli parazitare. Aceştia au fost imediat trimişi acasă pentru a nu-şi molipsi colegii de clasă şi au fost duşi la  tratament. „Nu putem ţine un elev cu păduchi şi râie în colectiv pentru că umplem clasa. Ne pare rău pentru ei, dar trebuie să-i trimitem acasă până îşi rezolvă problemele“, a spus Ioana Geogescu, învăţător. Copiii cu probleme provin din familii sărace din mediul rural, care nu au acces la minimum de igienă. Lipsa educaţiei, dar şi mediul în care trăiesc îşi pun amprenta asupra lor.

Cadrele medicale sunt însă şocate că în 2009 încă mai vin la şcoală copii cu păduchi şi râie. „Chiar dacă provin din familii sărace, sunt convinsă că au în casă o bucată de săpun şi o găleată cu apă. Copiii trebuie însă învăţaţi să le folosească pentru că este spre binele lor“, a mai spus Lidia Onofrei. Spre deosebire anii precedenţi, nu s-au mai înregistrat cazuri de scarlatină. Este posibil însă să reapară după reintrarea elevilor şi preşcolarilor în colectivitate spun specialiştii.

Printre bolile descoperite în rândul elevilor în cadrul controlului de la începutul anului de învăţământ s-au mai găsit angine pectorale. 180 de copii suferă de această afecţiune şi sunt puşi sub tratament. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite