Pacienţii Spitalului Judeţean, la un pas de a se trata singuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cadrele medicale care nu s-au vaccinat contra gripei porcinei trebuie să stea departe de pacienţi
Cadrele medicale care nu s-au vaccinat contra gripei porcinei trebuie să stea departe de pacienţi

Ministerul Sănătăţii vrea să trimită acasă cadrele medicale care nu se vaccinează anti-porcină. Oficialii de la Bucureşti încearcă să oblige peste 1.000 de angajaţi ai Spitalului Judeţean să se imunizeze contra gripei noi. 

Peste 1.000 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Neamţ riscă să rămână fără slujbă din cauza unei reglementări impuse în urmă cu trei zile de Ministerul Sănătăţii. Potrivit acesteia, «personalului medico-sanitar care nu se va imuniza împotriva virusului A H1N1, i se va interzice lucrul în contact cu pacientul».


La unitatea medicală din Piatra Neamţ doar 300 din cei 1.400 de salariaţi au acceptat până în acest moment să se imunizeze contra gripei noi. Conform ordinului, cei care refuză în continuare vaccinarea ar trebui descoperiţi de personalul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.  


Directorul spitalului, pe lista „răzvrătiţilor“


„Adresa conţine un set amplu de măsuri pe care trebuie să le punem în aplicare. Printre acestea se numără şi cea cu vaccinarea cadrelor medicale“
, a declarat doctor Roxana Pipirigeanu, şefa Biroului de Epidemiologie din cadrul DSP Neamţ.


Printre cei afectaţi de măsura Ministerului Sănătăţii se află şi directorul medical al SJU, Sorin Ciobanu. „Astfel de decizii sunt luate într-un sistem dictatorial, nu într-o democraţie. Nimeni nu poate impune cuiva vaccinarea dacă el este major şi decide că nu crede în vaccin sau consideră că nu-l va ajuta“, a declarat directorul.


Dacă măsura impusă de Ministerul Sănătăţii nu va fi eliminată, pacienţii Spitalului Judeţean Neamţ riscă să rămână fără medici. „Eu nu concep ca această decizie să fie pusă în aplicare. Ce ar însemna la situaţia de acum, când s-au vaccinat numai 300 de persoane? Cine va mai sta la patul pacientului?“, a adăugat doctorul Sorin Ciobanu.


Reprezentanţii DSP, cei care au primit noile măsuri, nu-şi explică aplicabilitatea lor. Nimeni din conducerea instituţiei nu a precizat cum se poate evita ca angajaţii spitalelor să rămână fără leafă, iar pacienţii să se trateze acasă.


„Deocamdată noi nu ştim cum să aplicăm aceste măsuri care ne-au fost trimise. Eu sper ca personalul medical să conştientizeze beneficiul vaccinului şi să se imunizeze din propria voinţă pentru a se proteja în faţa bolii“, a spus Roxana Pipirigeanu.


În acest timp, inspectorii de control din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică au început de ieri munca de teren.


Controale în spitale de săptămâna viitoare


„Verificăm cabinetele medicilor de familie, să vedem dacă măsurile impuse de Minister se aplică. Referitor la medici, este bine să se vaccineze de bună voie. În spitale, vom începe controalele săptămâna viitoare“
, a declarat doctorul Elena Mucileniţa, director în Departamentul de Control în Sănătate Publică.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite