PORTRET Mihai Baltă, botoşăneanul campion internaţional la şah prin corespondenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost prefect şi parlamentar, botoşăneanul este şi unul dintre marii şahişti din ţară. El face parte din lotul olimpic al României precum şi din echipa selecţionată a lumii.

Pentru Mihai Baltă şahul înseamnă mai mult decât o pasiune. Trăieşte pentru şah şi are viaţa ordonată exact după regulile sportului minţii. Fiecare pas pe care l-a făcut în viaţă a fost o mutare bine gândită. A început să fie interesat de sportul minţii de  la vârsta de 5 ani, pasiune moştenită de la tatăl său. „M-am născut cu tabla de şah în casă. Tata m-a învăţat să joc, iar când eram în clasa a VI-a am luat locul III la Campionatul judeţean pentru juniori. După aceea am fost campion regional şi toată lumea era mirată cum un băiat din Ştefăneşti ştie să joace şah atât de bine“, îşi aminteşte maestrul Mihai Baltă.


Deşi era  la Politehnică, în studenţie a continuat să joace şah pentru echipa divizionară „Medicina“ Iaşi, iar după ce şi-a terminat studiile a făcut parte din echipa RENEL din Constanţa şi Suceava. În ultimii zece ani, Mihai Baltă a excelat în acest sport şi a reuşit să obţină performanţe care l-au propulsat în topul celor mai buni şahişti ai României, component al Lotului Olimpic şi Naţional şi membru în selecţionata lumii. Printre zecile de premii obţinute, este Campion al României la şah prin corespondenţă, semifinalist al Campionatului European de şah pe internet şi căpitanul echipei României de şah pe internet. 


Pe lângă titlul de maestru al sportului la şah, botoşăneanul a ocupat funcţiile de vicepreşedinte al Federaţiei Române de Şah, membru al Biroului Federaţiei  şi al Consiliul Director şi a reprezentat ţara în 1999 la Congresul Federaţiei Internaţionale de Şah în Elveţia. Meritele sale sunt recunoscute şi pe plan internaţional,  ca fiind printre iniţiatorii şahului pe internet. Drept urmare face parte din cel mai select club de şah din Franţa, cel din Belfort, unde s-a împrietenit cu fostul ministru francez de interne Jean Pierre Chevenement, şi el maestru.


„Menţinem legătura pe internet. Am jucat direct la tabla de şah şi cu unul dintre cei mai mari jucători ai lumii, cotat printre primii 20.  Este vorba de Vlastimil Hort, care reprezintă Germania. Pe internet am jucat cu foarte mulţi şahişti de renume. Am avut ocazia să-l cunosc şi pe Karpov. Nu am jucat cu el, dar este un om cu o cultură extrem de vastă. Ştia totul despre România“, spune el.


Şahul s-a mutat de pe tablă pe internet


Mihai Baltă spune că şahul s-a dezvoltat extrem de mult în ultiii ani, datorită internetului şi a turneelor organizate online. „Şahul implică o anumită pregătire de specialitate, dar şi psihologică. Şahul prin corespondenţă este un laborator al acestui sport pentru că ai timp să analizezi toate variantele, iar tot ce se joacă la marile partide internaţionale este rezultatul şahului prin corespondenţă. Toţi marii şahişti ai lumii au jucat şi prin corespondenţă. Şahul pe internet este extrem de interesant pentru că se joacă pe ultimele noutăţi. Azi joci cu un partener şi mâine îl vezi campion mondial“,  explică Mihai Baltă.

întrebări şi răspunsuri
Care a fost cea mai grea partidă de şah?
Nu ştiu care a fost cea mai grea pentru că toate sunt grele. Pot să vă spun că deţin recordul naţional la cea mai lungă partidă de şah jucată în România. Am jucat nouă ore şi jumătate continuu. A fost la Suceava între mine şi profesorul Aurel Stelea care a înfiinţat primul club sătesc de şah din ţară. După aproape zece ore am terminat partida cu remiză. Este un record de timp pentru că o partidă de şah se termină în mod normal după patru ore. Am mai organizat un simultan de şah la Botoşani care a durat de la 10.00 dimineaţa până seara la ora 19.00.

ce-i place
 „Pe lângă şah, filatelia şi lectura. Am o impresionantă colecţie de timbre, dar nu am evaluat-o“, spune Mihai Baltă.

ce nu-i place
Îl deranjează lipsa bunului simţ, pe care o consideră anormală.

profil
născut. 4 octombrie 1948, Ştefăneşti, Botoşani.
studii. A absolvit Facultatea de Electrotehnică Iaşi şi Institutul de Economie şi Administraţie Bucureşti.
familie. Este căsătorit, are doi copii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite