PORTRET Ion Sapdaru a evadat din Est pe marile ecrane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Sapdaru joacă rolul unui milionar care îşi pierde averea la jocurile de noroc în filmul „The Gambler“
Ion Sapdaru joacă rolul unui milionar care îşi pierde averea la jocurile de noroc în filmul „The Gambler“

Actorul şi regizorul transnistrean a parcurs un drum greu până să fie remarcat de marile nume ale cinematografiei.

Născut acum jumătate de secol într-o familie de ţărani simpli din Doroţcania, Transnistria, ultimul sat românesc de la graniţa cu Ucraina, Ion Sapdaru nu a avut o viaţă uşoară. Cel mai mare din cei zece copii ai familiei s-a izbit de mic de greutăţile vieţii. A muncit mult, dar a ştiut să îşi găsească timp să-şi dezvolte şi latura artistică. Citea orice găsea la biblioteca din sat şi a studiat vioara la insistenţele tatălui său. A dedicat viorii şase ani, deşi nu i-a plăcut o clipă.


A fugit de acasă pentru studii de actorie


A cântat în orchestra de muzică populară a şcolii şi era învăţat cu scena. Tot actoria însă îl fascina. În clasa a VIII-a, când era şef al cercului dramatic al şcolii, a regizat prima piesă, „Piatra din casă“. La terminarea clasei a X-a, a fugit de acasă pentru a studia actoria la Chişinău. Tatăl îl vedea un inginer agronom de frunte în sat. Mama îi înţelegea trăirile artistice şi l-a susţinut. „Din Doroţcaia am plecat la ocazie cu un camion, fără ştirea tatei, care mă vedea un bun gospodar care creşte vaci multe şi este respectat în sat. Nu înţelegea de ce trebuie să studiez patru ani ca să mă strâmb pe scenă. Zicea: «Eu beau un pahar şi mă strâmb cum vrei tu şi fără carte»“, a mai spus actorul.


Admiterea la Facultatea de Teatru din Chişinău i-a schimbat viaţa. Primul rol l-a făcut să înţeleagă magia scenei. „Aveam un monolog scurt. Sala a tăcut brusc şi mi-am dat seama că toţi mă ascultau. Atunci am înţeles forţa teatrului“, a spus Ion Sapdaru, care a urmat apoi cursurile Facultăţii de film din Moscova şi a început să pătrundă în lumea artistică. Imediat după Revoluţie a ajuns în România, a predat actoria şi regia studenţilor din Iaşi, a fost implicat în zeci de proiecte artistice. În 1996 a ajuns la Teatrul „Mihai Eminescu“ din Botoşani.

Filmări în Las Vegas


„De 15 ani mă leagă o mare dragoste faţă de Botoşani şi mi-e drag oricând să revin“, a spus Ion Sapdaru. Zilele acestea a început pregătirile pentru punerea în scenă a piesei „Cu limbă de moarte“, de Gellu Dorian. Pentru sfârşitul de an, are agenda plină. „La începutul lunii octombrie mă întorc la Chişinău pentru filmarea unor noi scene dintr-un film interesant în care eu joc rolul unei şofer de camion care duce fete în Italia. De asemenea, am noi proiecte cu Teatrul Naţional din Iaşi. Nu am timp să mă plictisesc“, a mai spus Ion Sapdaru, care va pleca la începutul anului viitor la Las Vegas pentru filmarea unor noi scene din „The Gambler“, alături de Oana Pellea si Andi Vasluianu, în care actorul şi regizorul, angajat al teatrului din Botoşani, joacă rolul unui miliardar care pierde totul la jocurile de noroc. Cariera sa artistică a urcat într-un ritm alert în ultimii ani după ce regizori ca Porumboiu sau Mungiu l-au descoperit şi distribuit în filme premiate peste hotare.

întrebări şi răspunsuri


Vă regăsiţi în rolul miliardarului din „The Gambler“?
Mă regăsesc în pielea lui atunci când pierde totul, nu când mănâncă homari. Eu nu am la masă homari.Cred că de asta m-a ales şi regizorul.
Cum este pentru un băiat de la ţară, din Doroţcaia, să ajungă în Las Vegas?
Cum să fie? Interesant. Nu mi s-a urcat la cap. Când sunt la Botoşani mă chinui să pun în scenă piesă low-bugdet, când sunt la Las Vegas mă bucur de lumini, de costumele Versace.

ce-i place
Lui Ion Sapdaru îi plac provocările de orice fel, ca oricărui artist. Lectura şi perfecţionarea continuă sunt armele sale. Îi place să petreacă şi timp alături de familia sa, dar astfel de momente sunt rare.

ce nu-i place
Nu-i plac oamenii superficiali, parveniţi şi mediocri care încearcă să îşi ascundă carenţele educaţionale şi lipsa valorilor prin bani şi lucruri scumpe.

profil
născut. 4 august 1961, Doroţcaia, Transnistria.
studii. A absolvit Facultatea de Teatru din Chişinău, apoi Facultatea de film VGIK din Moscova. Are un masterat în regie.
familie. Căsătorit, are un copil.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite