PORTRET Botoşani Andra Agachi: „În Belgia, pentru nota 5 trebuie să ştii carte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra studiază de un an în Bruxelles, unde evaluarea începe de la 0 şi se încheie la 20 de puncte. Recunoaşte că România a dezamăgit-o, dar o recomandă belgienilor pentru vacanţe.

Andra Agachi este una dintre sclipirile frumoase de la Colegiul Naţional „A. T. Laurian“. Anul trecut a absolvit cu 10 liceul şi a fost şefă de promoţie. Putea fi admisă cu succes la orice facultate din România, dar a ales să plece din ţară ca să îşi facă un viitor. Alegerea nu a fost deloc uşoară.


Un an cât un examen


„Mulţi m-au întrebat de ce nu rămân să lupt pentru ţară. Dacă a vrea un loc de muncă cu un venit care să-ţi asigure un trai decent, un spital în care să te duci şi chiar să te vindeci,  nu să intri în comă, o curte de judecată care chiar să-ţi asculte avocatul fără zeci de mii de euro daţi pentru asta... dacă a vrea să trăieşti într-o normalitate înseamnă egoism, atunci da, am ales să fiu egoistă şi să plec la Bruxelles“, a spus tânăra.


Ea tocmai a absolvit primul an de studenţie la Université Libre, unde studiază comunicare şi relaţii publice. Primul an de facultate nu a fost deloc uşor. Dincolo de acomodarea cu o realitatea nouă, cu oameni diferiţi ca educaţie şi mentalitate, Andra a trebuit să ţină pasul cu un sistem educaţional gândit să promoveze doar valorile reale. „Intrarea la facultate nu a fost grea, mai ales că am terminat un liceu de elită. La această universitate, primul an de şcoală reprezintă, practic, examenul. Din 800 de studenţi, la specializarea mea doar 120 au reuşit să intre în anul II. Aici nu se discută. Ori ştii carte, ori nu“, a adăugat Andra Agachi, care vorbeşte despre un învăţământ diferit şi net superior celui din universităţile româneşti.


Notarea începe de la 0 şi se termină la 20. Nimeni vreodată nu a luat nota maximă, considerată a profesorului. „Pentru nota 5 chiar trebuie să ştii carte“, a mărturisit tânăra studentă. S-a adaptat cu uşurinţă noii vieţi din capitala Uniunii Europene şi se visează deja făcând lobby României în Parlamentul European. Dezamăgită de o ţară în care educaţia este în plină criză, Andra nu doreşte să revină în România după finalizarea studiilor. „Nu sunt ipocrită. Voi reveni când mentalitatea oamenilor se va schimba. Dacă ar fi să încerc să schimb ceva, după pregătirea obţinută în străinătate, nu aş şti cu ce anume să încep“, a mărturisit Andra

Sfaturi pentru liceeni


Preferă să ajute românii valoroşi să fie recunoscuţi în străinătate, iar pe belgieni să îi convingă să viziteze locurile frumoase din România. „În ţară voi veni în vacanţe. Avem locuri frumoase pe care nu le găseşti în altă parte. 70% dintre belgienii care au vizitat România s-au arătat fascinaţi“, a mai spus ea. Andra are sfaturi şi pentru liceenii care doresc să studieze în străinătate, dar nu s-au decis unde să aplice. „În Belgia sunt taxele mici, iar tinerii care provin din familii cu venituri sub 500 de euro vor primi sprijin de la stat şi cazare. Trebuie doar să ştie carte şi să dorească perfecţionarea. Belgia este o ţară cu perspective bune de viitor“, a concluzionat studenta.

întrebări şi răspunsuri
De ce ai ales Belgia?
Pentru că este un stat mic, cu o deschidere mare spre Europa. În plus, în Franţa sau Anglia sunt prea mulţi români, iar taxele sunt mari.
Te-ai adaptat uşor? Nu-ţi lipseşte România?
Îmi plac oamenii. Au altă mentalitate şi sunt educaţi spre orice este nou şi bun. Îmi lipsesc munţii şi marea din România, familia şi prietenii. Atît doar, chiar dacă par egoistă.

ce-i place
Andra iubeşte arta cinematografică, teatrul şi marea.

ce nu-i place
Nonvaloarea şi ipocrizia îi displac tinerei care mărturiseşte că oamenii blazaţi, fără idealuri în viaţă îi sunt antipatici.

profil
născută.
27 martie 1991,la Botoşani.
studii. Este studentă la Université Libre din Bruxelles.
familie. Este necăsătorită.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite