PORTRET Botoşăneanul Florin Aioniţoaie: actor de profesie, agricultor din pasiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A jucat în peste 25 de roluri, însă nimic nu-l face mai fericit decât să cultive pământul moştenit de la părinţi.

Florin Aioniţoaie a fost de toate în viaţa sa. În tinereţe a jucat fotbal şi a făcut atletism, după care a lucrat ca muncitor la fabrica de şuruburi, pentru ca în final să se sature de munca de jos şi să devină actor. Abslolvent al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, botoşăneanul a interpretat peste 25 de roluri şi a jucat în trei filme. 


„Petru, din «Iuda Iscarioteanul», a fost primul meu rol. Îl interpretam pe Petru pe când era un pescar obişnuit, până în momentul când s-a lepădat de trei ori de Iisus. A fost un rol dificil ca toate cele cu sfinţi şi Dumnezei pe care le-am jucat. Un astfel de rol este dificil pentru că trebuie să-ţi menţi echilibrul interior“, îşi aminteşte actorul.


Iubitul Ecaterinei Teodoroiu


Cel mai mult i-a plăcut însă să lucreze cu regizorul Sergiu Nicolaescu. Acesta l-a distribuit în filmul „Triunghiul Morţii“ în rolul iubitului Ecaterinei Teodoroiu. „Sergiu Nicolaescu este regizorul care gândeşte foarte exact, iar pe platoul de filmare se comportă ca un general pe câmpul de luptă. Ştie să ceară exact ce vrea să obţină de la actor. Este un profesionist“, spune Florin Aioniţoaie.


Datorită staturii masive şi a vocii sale baritonale, actorul a  fost ales să joace şi în alte filme cu război, cel mai recent fiind „Incidentul Ankara“, unde a fost nevoit să-şi facă singur cascadoriile întrucât cascadorii s-au îmbătat cand  trebuiau să filmeze. „«Incidentul Ankara» este un film de comandă cu multe cascadorii. Eu sunt unul dintre actorii care au fost nevoiţi să-şi facă singur cascadoriile pentru că adevăraţii specialişti erau beţi criţă. Regizorul stătea cu ochii pe mine ca pe butelie în timp ce trebuia să sar dintr-o barcă în alta sau să mă rostogolesc prin flăcări“, se amuză actorul.


Creşte capre pentru a se relaxa


Florin Aioniţoaie a fost de mic pasionat de agricultură. A cultivat tutun, a avut o fermă de vipere, iar acum deţine o fermă de capre şi o livadă de nuci. „Prin 1992 am reuşit să strâng vreo cinci vipere, dar au murit. Acum cresc capre împreună cu un asociat şi, mai nou, mă ocup de horticultură. Pe pământul familiei de la Roşiori am plantat un hectar de nuci, iar în primăvară vreau să extind livada cu încă un hectar. Este modul meu de relaxare. Vara asta am experimentat tot felul de altoiuri. Sper ca peste doi ani să rodească pomii şi să-mi aducă şi nişte bani. Această livadă va fi poliţa mea de pensie suplimentară“, explică Florin Aioniţoaie.


Când timpul nu-l presează, mai dă o raită şi pe la ferma de capre  „Ieduta“ care se află în Albeşti. Actorul visează cu ochii deschişi ca pe viitor să-şi deschidă şi o fabrică de prelucrare a laptelui de capră.


Idei pentru Teatrul de Păpuşi „Vasilache“


Până atunci însă are alte proiecte cu Teatrul de Păpuşi „Vasilache“, unde de la începutul anului este manager. „În primul rând mă zbat să rezolv cu proprietatea clădirii teatrului pentru care este depusă o cerere de retrocedare. Am spre finalizare site-ul teatrului pe care se vor putea cumpăra şi bilete online pentru spectacole“, mărturiseşte botoşăneanul. 

întrebări şi răspunsuri
Ce alegeţi între teatrul dramatic şi cel de păpuşi?
Ca actor, aleg teatrul dramatic, iar ca manager teatrul de păpuşi. Al doilea este mai greu, fiind mai complex, dar satisfacţiile sunt mai mari când vezi o sală de copii care participă activ la spectacole. Îţi creşte inima de bucurie când micii spectator sunt mulţumiţi de spectacol.
Ce rol preferaţi?
Tot timpul ultimul rol în care sunt distribuit. Nu mă feresc de niciunul. Petru mine este o provocare să fiu distribuit în orice rol.

ce-i place
„Grădinăritul şi agricultura în general pentru că este mijlocul meu de relaxare“, spune actorul.

ce nu-i place
Îi displac „minciuna, ipocrezia şi semidocţii“.

profil
născut. 22 noiembrie 1965, Botoşani.
studii. A absolvit Academia de Teatru şi Film Bucureşti (1997).
familie. Este căsătorit.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite