PORTRET Botoşăneanul Daniel Badale trăieşte într-o eternă piesă de teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Naţionalului bucureştean şi-a dedicat viaţa scenei, renunţând la familie, copii, casă şi bani.

La 42 de ani, Daniel Badale este considerat un actor născut pentru a-şi trăi viaţa pe scenă. Descoperit de Dan Puric pe vremea când era elev la un liceu din Botoşani, Daniel Badale a reuşit să uimească cu talentul său nativ până şi pe cei mai mari actori ai ţării.


Premii importante


Este singurul actor din Botoşani care a fost admis din prima încercare la Academia de Teatru şi Film Bucureşti, în clasa maestrului Dem Rădulescu. Deţine Premiul Naţional al Festivalul Comediei de la Galaţi şi „premiul pentru cel mai bun actor în rol principal“, în cadrul Festivalului Comediei Româneşti FESTCO, ambele obţinute în 2006.
„Eram elev la Electrocontact, un liceu industrial care nu avea legătură cu arta. Îmi plăcea actoria şi de aceea m-am înscris la Casa Tineretului, în trupa de amatori «Gong», condusă de Elena Hariuc. Aici l-am cunoscut pe maestrul Dan Puric, care a fost, este şi va rămâne idolul meu. M-a copleşit cu sinceritatea, cultura şi nonconformismul de care a dat dovadă. Am făcut parte din prima grupă de amatori care au învăţat de la Dan Puric, pe atunci stagiar la Botoşani, pantomima, arta gestului. Din şase elevi câţi a avut, patru am ajuns actori“, îşi aminteşte Daniel Badale. După liceu a intrat fără probleme la ATC, în clasa regretatului maestru Dem Rădulescu.

I-a dus crucea lui Dem Răduleacu


La Academia de Teatru şi Film s-a perfecţionat în tainele actoriei şi a fost studentul preferat al lui Dem Radulescu, cu care a avut o relaţie de strânsă prietenie. „Maestrul Dem Rădulescu a fost ca un părinte pentru mine. A fost singurul actor care putea să treacă de la râs la plâns insesizabil. Tot timpul îmi spunea că la fim şi teatru se pricep toţi, dar talent au doar unii, aşa că treci şi învaţă meserie“, povesteşte actorul. 


Moartea fulgerătoare a maestrului l-a afectat teribil pe actorul botoşănean, care a reuşit să-şi revină cu greu din şocul suferit. „Nu-mi venea să cred. Am stat şi am plâns 18 ore la căpătâiul lui. Eu am fost cel care i-a dus crucea la mormânt, iar familia mi-a dăruit icoana pe care a avut-o pe piept la înmormântare. Am fost favoritul lui, m-a învăţat să joc teatru şi film şi lui îi datorez locul unde sunt acum“, mărturiseşte Daniel Badale. Din 1994,  de când a absolvit Academia de Teatru şi Film, Daniel Badale a fost actor al Teatrului „Mihai Eminescu“ din Botosani, al Teatrului de Păpuşi „Vasilache“ tot din Botoşani şi de cinci ani joacă la  Teatrul Naţional din Bucureşti. Îi place să spună că rolurile jucate sunt după chipul şi asemănarea lui, fie că face dramă, fie comedie.


„Nu voi juca în telenovele“


În cariera sa a jucat în peste 50 de piese de teatru şi cinci filme artistice. La Teatrul Naţional a fost distribuit în nouă piese, iar în patru dintre acestea a avut roluri principale.
Deşi ar putea câştiga bani frumoşi dacă ar juca în telenovele, nu vrea să accepte acest lucru, considerând că este o umiliţă pentru un actor să fie distrubuit într-un astfel de film. „Nu am nimic cu nici unul dintre colegii mei, dar eu nu voi juca niciodată în telenovele pentru că nu vreau să mă umilesc. Toată lumea mă consideră actor de comedie. Un actor de comedie se naşte greu. Aşa îmi spunea maestrul Dem Rădulescu. Aş vrea să am talentul regretatului  Puiu Călinescu. Nu trebuia să facă nimic pentru a face publicul să râdă. Aş vrea să pot şi eu să fiu ca el“, a spus actorul care a reuşit să facă roluri memorabile interpretându-i pe Iuda, Gufi, Hamlet, Ivan Turbincă sau Brutus.

întrebări şi răspunsuri
Se poate trăi din glorie?
Când am intrat în teatru am ştiut că n-o să am patru lucruri: casă, bani, familie şi copii. Omul moare material, dar nu şi spiritual. După 17 ani de actorie am un salariu de 1.570 de lei, n-am casă, n-am maşină şi nici familie. Mă mulţumesc cu palme, adică să fiu răsplătit cu aplauze, şi văd că reuşesc să rezist.

Ce rol ai vrea să joci?
Cel mai mult aş vrea să-l interpreztez pe Ion Nebunul din „Năpasta“ lui I. L. Caragiale. Mă caracterizează acest rol şi aş vrea să-mi dau şi un doctorat cu lucrarea „Nebunul, lucidul societăţii“. Deocamdată n-am cum să-mi dau doctoratul pentru că n-am 1.800 de euro.

ce-i place
„Îmi plac viaţa şi oamenii frumoşi. Viaţa este scurtă şi nu avem timp să ne urâm“, spune actorul.

ce nu-i place
„Nu-mi plac ipocrizia şi nici răutatea, pentru că devin mic, ca om“, susţine Daniel Badale.

profil
născut. 15 august 1969, Truşeşti, judeţul Botoşani.
studii. Academia de Teatru şi Film Bucureşti, 1994.
familie. Este necăsătorit şi nu are copii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite