PORTRET/ Vasile Raclariu - Predă deţinuţilor tainele aritmeticii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesor de aproape 20 de ani, Vasile Raclariu i-a învăţat matematică pe elevii de liceu, viitorii preoţi, dar şi pe cei din spatele gratiilor.

Vasile Raclariu s-a născut în Botoşani, într-o familie simplă, de oameni muncitori. De mic a fost un elev silitor, cu rezultate bune la mai toate obiectele. Cel mai mult l-au atras însă matematica şi istoria, materii pentru care a făcut o adevărată pasiune.


„Paradoxal, istoria îmi plăcea foarte mult pe atunci, poate mai mult decât obiectul pe care am ajuns să-l predau. Îmi amintesc că tot timpul căutam cărţi din străinătate, ca să pot afla unele adevăruri care nouă nu ne erau cunoscute. Trebuie să recunosc că pe vremea comunismului ascultam Vocea Americii, ca să aflu ce mai e nou prin lume“, povesteşte bărbatul.

Materia care i-a influenţat viaţa
Pasiunea pentru matematică s-a conturat mai târziu, în liceu, unde a avut ca diriginte un profesor care preda acest obiect. „Matematica, aşa cum am descoperit-o încă de atunci, m-a învăţat rigoarea şi disciplina în tot ceea ce fac. Aş putea spune că mi-a schimbat chiar modul de viaţă. Tot ce fac este planificat“, recunoaşte profesorul.

I-a învăţat socotelile pe copiii cu probleme
A început să predea în primii ani după Revoluţie. Primul contact cu elevii a fost la Şcoala din Dracşini-Băluşeni, unde le preda aritmetică şi geometrie copiilor din clasele IV-VIII. După ce a trecut prin mai multe şcoli din mediul rural, în 1996 a ajuns la Şcoala Specială din Botoşani, unde avea ca elevi copii cu cerinţe educative speciale.

Acolo a învăţat că e mult mai greu să înveţe un astfel de copil adunarea, înmulţirea sau împărţirea decât să pregătească un elev de la o şcoală normală pentru olimpiada naţională. „E mult mai multă muncă şi e nevoie de însutit de multă răbdare. Dar, până la urmă, ai o satisfacţie când vezi că acel copil ştie măcar să se descurce la magazin, la piaţă şi, în general, să se integreze în societate“, spune botoşăneanul.

De la Seminar la Puşcărie
După ce le-a împărtăşit tainele operaţiilor aritmetice elevilor de la Seminarul Teologic sau celor de la Şcolile Nr. 6 şi 8, Vasile Raclariu s-a apucat să predea matematica deţinuţilor din Penitenciarul Botoşani. Acum are 12 elevi, cu vârste între 20 şi 40 de ani. „Am fost impresionat de dorinţa acestor oameni de a învăţa lucruri noi, pe care mulţi dintre copiii de la şcolile normale, dacă ar avea-o, ar obţine mai mult în viaţă decât realizează în mod normal“, crede profesorul.

Profil
Născut. 4 august, 1968, Botoşani.
Studii. Universitatea
„Al. I. Cuza“ din Iaşi,
Facultatea de Matematică.
Familie. Căsătorit,
are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
Matematica se învaţă sau, la fel ca în pictură şi muzică, trebuie să ai un talent înnăscut?
Se învaţă până la un anumit nivel, dar pentru performanţă trebuie să ai aptitudini native pentru această ştiinţă. Geniul nu se deprinde, o persoană îl are sau nu-l are, nu poate fi implementat. Aşa este, cred, cu orice domeniu, deci şi în matematică.
Există un moment în viaţa unui profesor în care poate considera că ştie cam tot ce trebuie?
Nu. Poţi spune la un moment dat că ştii multă teorie, dar mintea trebuie să o exersezi permanent ca să rămâi la un anumit nivel. Un bun profesor trebuie să fie la curent cu ce este nou.

Ce-i place
Îi place în primul rând materia pe care o predă elevilor. Adoră să citească, mai ales romane clasice şi de acţiune. Urmăreşte cu plăcere un film bun şi îşi face timp să se mai distreze din când în când cu prietenii. Ţine mult la soţia şi la fetiţa lui.

Ce nu-i place
Nu-i plac ipocrizia, minciuna şi superficialitatea. Detestă promisiunile neonorate şi dublul limbaj. Nu agreează supa cu găluşte şi nici zgomotul în exces.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite