PORTRET/ Ionuţ Adrian Burlacu - A dus sărmăluţele peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Adrian Burlacu
Ionuţ Adrian Burlacu

Ionuţ a urmat cursuri la o şcoală de mecanici auto, dar a ales să se facă bucătar. La 24 de ani, tânărul a lucrat în cele mai exigente restaurante de lux din ţară şi stăinătate.

Despre Ionuţ Adrian Burlacu se poate spune că este unul dintre tinerii care au reuşit să-şi facă un rost în viaţă pe cont propriu. Pasionat de bucătărie, tânărul a fost un autodidact convins, care a renunţat la meseria lui de bază pentru a-şi îndeplini visul din copilărie.


„Am vrut tot timpul să ajung bucătar. Îmi place să gătesc şi mă perfecţionez în arta gastronomiei. Am muncit mult ca să ajung aici. De la 18 ani am lucrat în restaurante din ţară şi străinătate, până am ajuns să fiu căutat pentru mâncarea pe care o prepar. Când pui pasiune în ceea ce faci, vine şi succesul“,
spune tânărul. 

Bucătar-şef la Madrid
Ionuţ a furat meserie de la maeştrii bucătari alături de care a lucrat, iar acum se poate mândri cu propriile performanţe. S-a bucurat de apreciere în Spania, ţară în care a lucrat mai mulţi ani într-un mare restaurant din centrul Madridului. La scurt timp după ce a fost angajat, a devenit bucătar-şef datorită savorii bucatelor pe care le prepara.


„În Spania am fost îndemnat să plec de sora mea care mi-a spus că pierd timpul în România, unde câştigam câteva sute de euro pe lună. Aşa am ajuns să lucrez în Madrid într-un mare restaurant din cel mai mare centru comerical din capitala Spaniei unde zilnic intră mii de oameni din toate colţurile lumii“, îşi aminteşte Ionuţ Adrian Burlacu.

Modernizează reţetele
Tânărul este mândru că a reuşit să-i facă pe spanioli să aprecieze mâncărurile româneşti. „Când le-am făcut sarmale au fost foarte încântaţi. Au comandat câte două porţii. Nu puteau să pronunţe sarmale, dar înţelegeam ce vor. Nu mai spun ce succes am avut cu mămăliga. La început nici nu ştiau cum s-o mânânce. Credeau că e vreo garnitură“, explică tânărul. Inovaţiile lui Ionuţ Adrian Burlacu nu s-au oprit aici. Acesta a exportat în bucătăria spaniolilor condimente şi combinaţii de gusturi specifice românilor.


„Mâncarea lor tradiţională am adus-o spre gusturile româneşti. Le preparam mâncărurile cu mirodenii folosite de bucătăria românească şi erau foarte încântaţi. Când le făceam un pui cu sos de ustoroi în care puneam cimbru se lingeau pe degete. Foarte important era ca mâncarea să fie frumos ornată, să arate bine în farfurie, lucru care pe la noi contează mai puţin“,
spune bucătarul.
Acum tânărul lucrează în Botoşani, unde este plătit sufiecient de bine ca să nu se mai gândească la vremurile din Spania.

Profil
Născut. 3 februarie
1986, Iaşi.
Studii. Liceul de Mecanică Auto Iaşi.
Familie. Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
De ce ai renunţat la meseria de mecanic?
Nu mi-a plăcut să fiu mecanic pentru că este o meserie murdară şi mie nu-mi place să lucrez astfel. Se câştigă bine şi în acest domeniu, însă prefer să profesez ca bucătar. De mic mi-am dorit să lucrez într-un restaurant şi să fac mâncare. 
Cum ai ajuns să fii bucătar ?
Am ajuns să gătesc din pasiune. Imediat după ce am terminat şcoala de mecanică m-am angajat în Iaşi la o terasă unde făceam grătare. Îmi placea şi chiar eram apreciat. Am lucrat la ajutor de bucătar la mai multe restaurante din oraş, iar în câţiva ani am ajuns să conduc bucătăriile unor restaurante importante din Iaşi.

Ce-i place
Îmi place sportul. Am făcut sport de performaţă, box, rugby şi lupte la CSM Iaşi. Din păcate, acum nu mai am timp să practic un sport de performanţă însă mă menţin mergând la sală de câte ori am ocazia.

Ce nu-i place
Nu-mi place minciuna şi beţivii. Mincinoşii şi oamenii fără cuvânt mă scort din sărite, iar pe beţivi nu-i pot suporta. Toate acestea nu duc la nimic bun şi mă feresc să mint sau să beau alcool.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite