PORTRET/ Ionel Oniciuc - Apără averea statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Oniciuc
Ionel Oniciuc

Ionel Oniciuc a adus încălzirea ecologică în şcoli şi are grijă ca terenurile agricole din judeţ să nu ajungă pe mâna speculanţilor.

Om de la ţară, Ionel Oniciuc a fost învăţat cu greul şi a căutat mereu să aducă schimbări în bine în viaţa locuitorilor de la sate. Acum şase ani, pe când era primarul localităţii Vlăsineşti, bărbatul s-a gândit să transmită şedinţele de consiliu local prin radio. În premieră, sute de oameni puteau asculta în direct deciziile aleşilor, dar şi informaţiile de interes naţional.

A deschis prima fermă de melci din judeţ
Convins că omul de la ţară poate câştiga bine de pe urma contractelor cu parteneri din străinătate, Ionel Oniciuc a găsit o alternativă la activităţile tradiţionale pentru a-şi spori veniturile. Aşa că a deschis prima fermă de melci la marginea localităţii Vlăsineşti cu fonduri europene.


„Omul de la ţară trebuie învăţat să se orienteze şi spre alte activităţi ca să poată câştiga bani. Mi-a luat mult timp să-i conving că e mai uşor să creşti melci şi să câştigi bani, decât să tragi la sapă o vară întreagă“, a spus Oniciuc. Din dorinţa de a proteja mediul şi de a reduce cheltuielile cu încălzirea şcolilor, Ionel Oniciuc a adus la sate pentru prima dată brichetele de paie, care au înlocuit lemnele prea scumpe.


Proiectul său a fost apreciat de europeni, care i-au şi dat fondurile necesare pentru construirea unei fabrici care să producă energie din deşeuri animaliere şi resturi vegetale. „Putem să ne folosim de ceea ce rămâne în curţile oamenilor ca să ne încălzim ieftin şi bine“, a mai spus Oniciuc.


De anul trecut, Ionel Oniciuc este şeful biroului de rentă viageră agricolă din cadrul Agenţiei Domeniilor Statului. Botoşăneanul este cel care veghează ca terenurile din patrimoniul statului să nu ajungă pe mâinile speculanţilor. „Avem cel mai mare luciu de apă din ţară, la care se adaugă peste 2.000 de hectare de teren agricol. Tocmai de aceea trebuie să veghem ca aceste averi să nu îmbogăţească pe unii peste noapte“, a spus Ionel Oniciuc.

Profil
Născut. 5.02.1973, localitatea Avrămeni, judeţul Botoşani.
Studii. Facultatea de
Marketing şi Afaceri
Economice Internaţionale,
Universitatea „Spiru Haret“.
Familie. Căsătorit,
are două fetiţe.

Întrebări şi răspunsuri
Ce proiecte europene aţi realizat?
În 2008 am iniţiat un proiect unic în ţară pentru producerea de energie regenerativă folosind sisteme inovatoare. Mai exact, europenii ne vor da bani să producem energie cu deşeuri animaliere din 15 localităţi. 
Cum v-a venit ideea de a creşte melci?
Trecem printr-o perioadă în care trebuie să ai idei ca să poţi câştiga. Omul de la sate nu mai poate câştiga doar din activităţile tradiţionale. Tocmai de aceea trebuie să luăm modelele europene. Creşterea melcilor este o alternativă la creşterea animalelor. Creşti melci, îi vinzi italienilor şi îţi asiguri traiul. Este o soluţie.

Ce-i place
Ionel Oniciuc îşi trăieşte viaţa după dictonul „nimic nu este imposibil atâta vreme cât îţi doreşti cu adevărat ceva“. Ajutorarea semenilor şi găsirea celor mai bune soluţii sunt principiile de viaţă ale expertului în terenuri. De asemenea, călătoriile şi timpul petrecut alături de familia sa sunt lucruri care îi fac plăcere. 

Ce nu-i place

Lui Ionel Oniciuc nu-i plac oamenii ajunşi în funcţii publice, care se gândesc doar la propriul interes. Parvenirea, minciuna şi lenea sunt doar câteva dintre lucrurile care îi displac.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite