PORTRET/ Elena Husac - Prepară leacuri de trei decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este cea mai experimentată farmacistă din Botoşani şi-i place să ajute oamenii în suferinţă. Acum, îmbină chimia cu elemente de informatică şi management.

Elevă ambiţioasă şi însetată de cunoaştere, Elena Husac se pregătea, în urmă cu mai bine de 40 de ani, să devină medic. Învăţa bine la mai toate materiile, gândindu-se că în meseria pe care se gândise să o aleagă avea nevoie să ştie cât mai mult din aproape orice obiect de studiu. Devora cartea de biologie, pe cea de chimie, dar îi plăcea şi literatura.

„Citeam mult, chiar foarte mult. Citeam poate şi pentru faptul că în felul acesta evadai cumva din viaţa de zi cu zi, care pe atunci nu-ţi oferea prea multe deschideri. În schimb, ca obiect preferat era chimia. Toate acele combinaţii de elemente, reacţiile chimice, mă fascinau. Ştiam tabelul lui Mendeleev pe de rost, îl vedeam în faţa ochilor şi dacă mă trezeai din somn“, povesteşte farmacista.
Aşa că la terminarea liceului, pusă în situaţia de a-şi alege facultatea, a preferat să facă marele pas într-un domeniu în care putea să-şi aprofundeze cunoştinţele la materia favorită. Aşa că, a ales Farmacia.

Şi-a dorit să lucreze cu mulţi oameni
Când a terminat facultatea, în 1976 Elena Husac a fost repartizată într-o farmacie din municipiul Botoşani, unde între timp se stabilise cu soţul ei. A ales o unitate din zona centrală a oraşului, considerată un fel de etalon pentru acea vreme.

„Era, ca toate celelalte farmacii, o unitate de stat, în care veneau de la profesori, doctori sau oameni cu stare până la oameni simpli, însă toţi pentru acelaşi lucru, să-şi cumpere medicamente. Mi-a plăcut să îi respect pe toţi la fel şi să-i servesc la fel de repede cu preparatele de care aveau nevoie. Farmacia o alesesem pentru că tot timpul acolo era aglomerat şi în felul acesta puteam să-mi pun în practică meseria, nu să stau la un ghişeu să mă plictisesc“, se destăinuie femeia.

După aproape 15 ani de muncă la stat, femeia s-a văzut pusă în situaţia de a învăţa din mers elementele specifice capitalismului. Aşa că a luat-o de la capăt şi şi-a construit o mică farmacie, unde să-şi poată face meseria în care pusese atâta pasiune.

A prins capitalismul din mers, dar îl dispreţuieşte
„Mai toate unităţile din oraş începuseră să se privatizeze şi, ca să-ţi poţi asigura continuitatea meseriei, trebuia să te gândeşti la o astfel de variantă. Numai că eram mult mai mulţi farmacişti decât spaţii, aşa că a trebuit să mă gândesc bine cum să fac să-mi găsesc şi eu locul. Pot să spun că am construit totul din temelii, ceea ce nu a fost deloc uşor“, îşi aminteşte farmacista. După aproape 35 de ani de muncă, Elena Husac are şi satisfacţii, dar şi regrete. Îi pare rău că societatea a ajuns să modifice până şi ceea ce însemna o meserie atât de frumoasă ca a ei.

Crede că farmaciştii au ajuns să fie mult prea implicaţi într-un soi de luptă pentru supravieţuire, că există tendinţa ca aceştia să se gândească mai mult la strategii de marketing şi cum să vândă mai mult şi mai repede, decât la cum să prepare medicamente şi cum să-i ajute pe bolnavi.

„Mă întristează ceea ce se întâmplă acum, nu numai în farmacii, ci în general în societate. Totul a ajuns să fie dictat de bani. Eu m-am maturizat când în jurul meu era o cu totul altă lume. Nu simt că aş putea fi un om de afaceri dispus să calc pe cadavre ca să-mi crească încasările. Mi-ar fi plăcut ca viaţa să fie un pic mai domoală, mai blândă, să avem mai mult timp pentru bucurii“, încheie Elena Husac.

Profil
Născută. 6 iunie 1952, Uricani, Suceava.
Studii. Universitatea de Medicină şi Farmacie
„Grigore T. Popa“ Iaşi,
Facultatea de Farmacie.
Familie. Căsătorită,
are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
De ce aţi ales farmacia, dacă v-aţi dorit să fiţi medic?
Păi, mie în şcoală îmi plăcea mult chimia. Dacă mi-ar fi plăcut mai mult fizica aş fi vrut să mă fac medic oftalmolog. Însă asta e, mai bine alegi lucrul la care te pricepi mai bine, ca să poţi avea rezultate notabile în carieră.
Mai seamănă meseria de farmacist de azi cu cea de acum 30 de ani?
Doar în esenţă. Lucrurile s-au schimbat destul de mult. De exemplu, atunci puteai să fii mult mai dedicat lucrului în laborator, studiului substanţelor sau elementelor care intră în componenţa medicamentelor. În ziua de astăzi, aproape totul e de-a gata. Un farmacist este mai degrabă un soi de om de afaceri, care gestionează situaţia financiară a farmaciei şi utilizează programele pe calculator.

Ce-i place
Îi place să citească romane de aventură şi jurnale de călătorie. Citea multe astfel de cărţi, mai ales pe vremea comunismului, când nu putea pleca în ţări străine şi încerca să „evadeze“ măcar prin lectură. Adoră să gătească, mai ales torturi şi prăjituri cu fructe.

Ce nu-i place
Nu-i plac anumite comportamente sau atitudini ale oamenilor: minciună, duplicitate, ură. În rest, este o persoană adaptabilă, care a încercat să se obişnuiască în aproape orice situaţie şi conjunctură.    

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite