PORTRET/ Angelica Straticiuc - Filologul care schimbă oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, meseria ei este cea de inspector la Direcţia de Sănătate Publică Botoşani, iar munca ei constă în a-i îndruma pe tineri să ducă o viaţă armonioasă.

Angela Straticiuc este cea care are grijă ca tinerii să afle când şi în ce condiţii trebuie să îşi înceapă viaţa sexuală, ce şi cum trebuie să mănânce ca să aibă o viaţă sănătoasă, ce să facă pentru a evita îmbolnăvirea cu anumite boli şi cam tot ceea ce înseamnă o viaţă echilibrată.


A îmbrăţişat această profesie cu peste 15 de ani în urmă. „La început, era greu să îi spui cuiva obişnuit să mănânce sarmale şi costiţă de porc că acestea îl pot îmbolnăvi dacă sunt consumate în exces. Despre mijloacele de contracepţie se ştia, de asemenea, foarte puţin, şi oamenilor le era ruşine să vorbească despre aceste lucruri“, îşi aduce aminte Angelica Straticiuc.

Mai întâi a fost dirigintă
Iniţial, botoşăneanca a lucrat în învăţământ, ca şi profesor de limbi moderne. Acolo a realizat că tinerii nu sunt deloc pregătiţi în ceea ce priveşte viaţa personală. Încerca şi atunci, măcar la orele de dirigenţie, să îi ajute să înţeleagă importanţa comunicării şi a respectării unor reguli în activitatea lor extraşcolară.

A părăsit învăţământul
„Aveam elevi care veneau să mă întrebe despre cum să procedeze în relaţiile cu părinţii, faţă de colegi sau de prieteni. Fiind adolescenţi, mulţi dintre ei erau în criză de personalitate şi cereau sfaturi  legate inclusiv de relaţiile lor intime sau de începerea vieţii sexuale“, îşi aminteşte Angelica Straticiuc.

Munca în învăţământ i s-a părut oarecum plictisitoare, şi a căutat să facă altceva. A găsit un post de inspector în domeniul promovării sănătăţii şi i s-a părut o provocare, mai ales că acest lucru presupunea noi activităţi, dar şi modalităţi de abordare diferite de la o campanie la alta. Aşa că a ales să dea catedra în schimbul unui post de consilier pentru promovarea sănătăţii.

„Eu nu sunt o instanţă“
„Întotdeauna am fost o persoană căreia i-a plăcut noul, schimbarea, nu mi-a plăcut deloc rutina. Am ales să îmi schimb activitatea şi, în acelaşi timp, să lucrez cu tinerii şi să-i învăţ ce este bine pentru ei“, precizează fosta profesoară.

Speranţa Angelei Straticiuc este că oamenii vor înţelege singuri cât de importante sunt aspectele pe care ea le promovează pentru o viaţă lungă şi liniştită. Asta pentru că formatorii de opinie nu pot forţa pe nimeni să adopte un comportament sau altul.

„Eu nu sunt un soi de instanţă supremă care să oblige un tânăr să facă într-un fel sau altul, ci doar cel care îl sfătuieşte să facă ce este mai bine pentru el. Important este ca oamenii să conştientizeze singuri riscurile şi să ajungă la un nivel superior de civilizaţie în domeniul sănătăţii“, a încheiat botoşăneanca.

Profil
Născută. 21 august 1957, Timişoara.
Studii. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi, Facultatea de Filologie.
Familie. Necăsătorită.

Întrebări şi răspunsuri
Este greu să schimbi mentalităţi şi comportamente ?
Munca mea este una de persuasiune, în care nu se poate vedea un rezultat imediat. În schimb este o muncă plăcută, în principal datorită faptului că targetul nostru este reprezentat de tineri, care sunt mult mai maleabili faţă de adulţi. 
Aţi avut momente de abandon al proiectelor?
Am avut un moment în care am intrat în conflict cu biserica, acum aproximativ opt ani. Era o campanie de promovare a metodelor de contracepţie şi reprezentanţii instituţiei religioase au interpretat-o ca fiind un îndemn la o viaţă sexuală dezordonată, a libertăţilor sexuale. Dar n-am renunţat.

Ce-i place
Îi place enorm să călătorească. A vizitat până acum 3 continente şi 38 de ţări. I-ar plăcea să mai vadă cel puţin încă pe atât. Este dependentă de muzică. Când nu este acasă, îşi ia un player cu căşti oriunde merge. Îi place şi mâncarea chinezească, dar numai cea autentică.

Ce nu-i place
Nu-i plac invidia, oamenii morocănoşi, care nu au simţul umorului şi cei care încearcă să pară altceva decât sunt cu adevărat. Nu îi place iarna din cauza frigului şi a zilelor mohorâte.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite