PORTRET/Christian Balazs - Promovează voluntariatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christian Balazs - Voluntar Crucea Rosie
Christian Balazs - Voluntar Crucea Rosie

Născut în România, dar crescut în Germania, Christian a venit la Botoşani să ajute persoanele cu probleme de sănătate. Tânărul de 22 de ani este voluntar la Crucea Roşie.

Christian este român get-beget, născut la Mediaş. Avea patru ani când părinţii săi au decis să-şi încerce norocul în Germania. Peste noapte, viaţa lui Christian şi a celor trei fraţi ai săi mai mari s-a schimbat, fiind nevoiţi să o ia de la capăt într-o lume cu totul nouă. Dar au muncit şi au reuşit să se integreze.


Anul trecut, Christian a absolvit cursurile Academiei Sabel din Nürnberg. S-a simţit atras de domeniul asistenţei sociale şi a vrut să ajute persoanele aflate în dificultate. Astfel, tânărul s-a interesat de oportunităţile oferite de sistemul de protecţie socială din Germania.

Dorul de casă l-a făcut să se întoarcă în România
În vara acestui an, Christian a devenit voluntar cu acte în regulă la Crucea Roşie şi a aflat că va pleca departe de casa din Germania. Avea de ales între ţări ca Italia, Cuba, Spania şi România, unde trebuia să ajute persoanele cu probleme de sănătate mintală. A ales România, deşi colegii săi au încercat să îl convingă că nu este o alegere bună. Acum trei luni a ajuns la Botoşani, unde a primit misiunea să ajute 70 de persoane cu dizabilităţi din cadrul fundaţiei Estuar.

Christian şi-a luat munca în serios. Are un program încărcat şi munceşte opt ore pe zi alături de beneficiarii programului. „Îi învăţ cursuri de germană, pictez alături de ei şi dansăm salsa şi tango. Mi se pare minunat tot ceea ce facem împreună“, a spus tânărul.

Alături de ceilalţi voluntari ai fundaţiei Estuar, Christian Balazs a organizat luna aceasta gala „Gesturilor de Suflet“, pentru strângerea de fonduri şi a dus campanii din promovare a sănătăţii mintale în licee şi centre ale Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Tânărul va rămâne la Botoşani timp de un an, în baza contractului încheiat cu Crucea Roşie germană, care suportă o parte din cheltuielile acestei misiuni. Christian recunoaşte că banii primiţi îi ajung cât să supravieţuiască, dar ia totul ca pe o experienţă benefică pentru viitor.

Dezamăgit de lipsa de atitudine a liceenilor
„În Germania este o modă ca tinerii să devină voluntari după terminarea colegiului. Astfel, ai ocazia să fii de ajutor semenilor tăi, să călătoreşti, să te iniţiezi în viaţă şi să te maturizezi“, spune tânărul care vrea să promoveze voluntariatul şi în rândul tinerilor din Botoşani. 

Christian Balazs a mers în multe şcoli din oraş şi a discutat cu liceenii despre importanţa voluntariatului. „Din păcate, ei sunt educaţi altfel. Nu vor să muncească fără bani, nu îi interesează decât persoana lor, viitorul şi facultatea. Vor câştiguri imediate şi nu se gândesc la suflet. Sunt puţin dezamăgit, dar voi continua“, a încheiat tânărul.

Profil

Născut. 15 noiembrie 1987, Mediaş.
Studii. Sabel Academy din Nurnber Germania,
specializarea operator IT.
Familie. Are trei fraţi mai mari.

Întrebări şi răspunsuri

Te-a ajutat această experienţă?
Sunt departe de casă şi trebuie să mă descurc singur. Am multe responsabilităţi, dar nu mă plâng. Simt că m-am maturizat în aceste trei luni. 
Cum de ai ales România pentru acţiuni umanitare? Aveai de ales?
Prietenii mi-au spus să merg în Italia sau în Spania că e mult mai frumos, iar în România sunt hoţi şi nu am ce învăţa. Le-am spus că sunt român şi vreau să fiu de ajutor în ţara mea.
Eşti plecat de 18 ani din ţară. Ce ştii despre România?
Nu ştiu foarte multe despre România pentru că am plecat de mic. Acum o descopăr şi îmi place. Îmi plac obiceiurile, oamenii calzi şi locurile.

Ce-i place

Lui Christian îi plac muzica hip-hop şi petrecerile alături de tinerii de vârsta lui. Voluntarului îi place să călătorească mult şi să cunoască oameni şi obiceiuri noi. Christian Balazs adoră să danseze vals şi salsa.

Ce nu-i place

Lipsa solidarităţii umane îl întristează pe Christian Balazs, care crede că fiecare om are datoria morală să-şi ajute semenii aflaţi în dificultate. Tânărului de origine română nu-i plac oamenii pesimişti şi leneşi, care fug de responsabilitate.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite