PORTRET/Ana Maria Gîbu Jonglează cu litere şi note muzicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Gîbu - Cântăreaţă
Ana Maria Gîbu - Cântăreaţă

Cine spune că Dorohoiul nu are minunile lui, nu a întâlnit-o pe Ana Maria Gîbu. La doar 12 ani, fata cântă foarte bine şi a lansat prima sa carte.

În ciuda vârstei mici, Ana Maria Gîbu are de împărtăşit lumii o mulţime de cuvinte pe care le înşiră frumos pe pagini albe. Nici nu se usucă bine cerneala pe hârtie că acele rânduri stârnesc uimirea adulţilor ce o recompensează pe copilă cu premii. A avut numeroase apariţii în publicaţii literare atât din ţară, cât şi din străinătate. Numele micuţei poete a ajuns până la Los Angeles, în diferite colţuri din Canada, Spania şi Republica Moldova.

Versuri premiate
„Am început să compun poezii, scurte poveşti şi epigrame încă de la vârsta de opt ani. Poezia mi-a deschis poarta spre o lume în care totul este posibil, o lume în care am întâlnit oameni deosebiţi, care şi-au găsit timp să-şi aplece privirea asupra unui copil necunoscut, să-i acorde încredere şi apreciere“, povesteşte copila. Până-n prezent, a reuşit să impresioneze cu ajutorul condeiului peste 20 de jurii ale unor competiţii literare. Printre premiile obţinute se numără locul I la Concursul Naţional de creaţie literară „Jose Marti“ din Bucureşti, în 2007, la secţiunea poezie.


Un an mai târziu se remarcă la Concursul Internaţional de Poezie Românească „Starpress“, unde a obţinut Premiul Tinereţii, fiind singurul copil dintre participanţi. În acelaşi an a primit premiul I la competiţia internaţională „Unifero“, de la Vatra Dornei. Tot în 2008, Ana Maria a fost inclusă în programul de debut literar „Lumen 2008“, iar premiul a constat în sponsorizarea parţială a volumului de poezii „Grădina Mea“.


„Volumul este un vis devenit realitate şi reuneşte poezii cu care am participat la concursurile de creaţie literară. Este o carte pentru copii, o carte despre lume, aşa cum am văzut-o eu, prin ochi de copil“, spune fata. Anul acesta i-a adus micuţei scriitoare alte nouă premii, de această dată remarcându-se şi prin proză.

Popice pe post de microfon
Înainte de a-şi descoperi talentul la scris, muzica a fost cea care a scos-o în public. La vârsta de patru ani, Ana Maria folosea popicele pe post de microfon. Este membră a Grupului „Voces“, coordonat de profesorul Paul Mihai. Cu acest grup a înregistrat două CD-uri şi a avut numeroase apariţii atât în spectacole în ţară, cât şi-n străinătate. Este elevă în anul III la Şcoala Populară de Arte din Botoşani, secţiunea orgă, aici fiind îndrumată de profesorul Marcel Dupu.

„Talentul mi l-a dat Dumnezeu, iar să cânt am învăţat de la mama şi de la bunica. Chiar dacă de fiecare dată înainte de a urca pe scenă am emoţii foarte mari, în momentul în care încep să cânt, ma liniştesc“, spune copila. Şi muzica i-a adus premii, printre acestea numă-rându-se premiul special obţinut în 2007, la competiţia internaţională de creaţie şi interpretare „Festivalul Tinereţii“ şi premiul I la Festivalul „Copiii cântă marea“.

Profil

Născută. 19 iulie 1997,
la Dorohoi.
Studii. Elevă în clasa a VI-a la Şcoala „Mihail
Kogălniceanu“
din Dorohoi.
Familie. Are un frate mai mic pasionat de muzică.

Întrebări şi răspunsuri

Vrei să faci o carieră în muzică sau ai şi alte opţiuni pentru viitor?
Deocamdată oscilez între poezie şi muzică, dar poate voi reuşi să le îmbin pe amândouă.
Care este cel mai mare vis al tău?
Cel mai mult îmi doresc să ajung să cânt pe scena de la festivalul „Mamaia Copiilor“.

Ce-i place

Artista din Dorohoi adoră pianul, rolele, dansul şi tenisul. Printre artiştii ei preferaţi se numără Paula Seling, Celine Dion şi Michael Jackson.

Ce nu-i place

Detestă minciuna, oamenii prefăcuţi şi muzica de proastă calitate. „Nu-mi plac manelele”, susţine copila. De asemenea, mica artistă şi-ar fi dorit să aibă mai mult timp pentru prieteni.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite