PORTRET/ Marius Moruz - A inventat stilul Kombat Survival

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este agent comunitar, iar în timpul liber exersează şi inventează tehnici de autoapărare folosindu-se de săbii, cuţite şi saci confecţionaţi din trunchiuri de copaci.

De mic, Daniel Moruz a fost pasionat de sport. De la fotbal şi baseball până la lupte greco-romane, Daniel le-a încercat pe toate înainte să se oprească la artele marţiale. „Ca elev am făcut chiar parte din prima echipa de  baseball a României. Timp de opt ani am practicat acest sport. Cu lotul naţional am jucat în ţări precum Franţa, Olanda, Germania, Anglia şi am făcut performanţă împreună cu echipa“, a spus Daniel. S-a remarcat şi ca luptător de greco-romane. Timp de doi ani, a obţinut zeci de premii în competiţii individuale. În urmă cu zece ani, Daniel Moruz s-a angajat ca  gardian public şi tot în acea perioadă a început să-i calce pe urmele lui Bruce Lee.

Îşi antrenează colegii
„Am văzut un afiş despre cursuri de arte marţiale şi, cum ordinea publică era specificul meseriei mele, m-am gândit că ar fi bine să învăţ şi câteva tehnici de arte marţiale“, a mai spus poliţistul comunitar.
Antrenamentele săptămânale realizate cu instructorul de arte marţiale Cătălin Amariei i-au adus performanţe deosebite. Daniel a ajuns să-şi antreneze inclusiv colegii de serviciu, devenind şeful echipei de intervenţie a Poliţiei Comunitare. A învăţat tehnici de la antrenorii unor vedete din circuitul K1 mondial, iar competiţiile în care agentul comunitar s-a avântat i-au adus peste 30 de premii şi medalii.

Maestru al improvizaţiei
Botoşăneanul stăpâneşte acum mai multe tehnici de luptă, începând cu artele marţiale filipineze, stilul Jeet Kune Do (JKD), cât şi Jun Fan Kuen, Muay-Thai, Wing-Tsun, dar şi stiluri de luptă preluate din judo şi Jiu-Jitsu, dar şi metode ale armatei israeliene. El a obţinut în 2003 titlul de vicecampion  european, iar în 2006 de vicecampion balcanic la lupte în sistemul full contact. Cel care l-a iniţiat pe Daniel în artele marţiale consideră fireşti performanţele elevului său.

„Examenul pentru centura neagră, în stilul nostru, este deosebit de dificil. În afară de un test tehnic şi unul de condiţie fizică, practicantul trebuie să reziste la mai multe reprize în sistem full contact, iar la fiecare repriză se schimbă adversarii. Aceste performanţe sunt rezultatul  a multi ani de antrenamente, un drum nelipsit de stagii internaţionale cu maeştri de înaltă clasă, participări la competiţii naţionale şi internaţionale“, a spus Cătălin Amariei. „Acum am propriul meu stil de lupte de stradă, Kombat Survival. E un stil mai dur cu influenţe din Krav-Tsun şi Systema. E mai mult de supravieţuire, cu tot felul de arme“, a explicat Daniel.

Profil
Născut. 28 mai
1979, Botoşani.
Studii. Student la Facultatea de Drept, Universitatea
„Spiru Haret“ Botoşani.
Familie. Necăsătorit, are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
Ce a însemnat obţinerea centurii negre?
Este apogeul vieţii de sportiv în acest domeniu. Până la centura neagră ai viaţă de elev, iar după obţinerea centurii negre urmează perfecţionarea şi auto-perfecţionarea.
Cum îţi promovezi propriul stil de luptă?
Am proprii mei elevi încă din 2006. De două ori pe săptămână fac antrenamente cu ei la Sala Polivalentă şi le predau Kombat Survival.
Ai folosit vreodată tehnicile învăţate în meseria ta?
Recunosc că tehnicile învăţate mi-au fost de mare ajutor ca poliţist comunitar. Am avut de-a face cu fel şi fel de oameni şi tot soiul de situaţii: bătăi cu bâte, cu săbii, cuţite, coase şi bastoane.

Ce-i place
Daniel Moruz este pasionat de cultura chineză
şi de armele albe. Are acasă o colecţie de câteva zeci de cuţite. Îi place
să confecţioneze fel şi fel de ustensile şi arme pe care să le folosească în tehnicile de luptă din cadrul propriului stil, transformându-şi apartamentul
într-o sală de antrenamente.

Ce nu-i place
„Urăsc neseriozitatea şi agitaţia cotidiană. Totodată pot spune că nu mă număr printre cei pasionaţi de muzica rock“, a mărturisit Daniel Moruz.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite