Botoşani: Ovidiu Ivanov: „De mic am crescut printre ciobăneşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Ovidiu Ivanov: „De mic am crescut printre ciobăneşti“
Botoşani: Ovidiu Ivanov: „De mic am crescut printre ciobăneşti“

După zece ani de muncă şi participări la expoziţii naţionale, subofiţerul a câştigat titlul naţional cu un ciobănesc de Bucovina

Ovidiu Ivanov conduce filiala din Botoşani a clubului crescătorilor şi proprietarilor de ciobăneşti româneşti de Bucovina. Bucătarul Inspectoratului Judeţean al Jandarmeriei Botoşani a devenit preşedintele clubului, după ce ani la rând a încercat să ajungă printre cei mai buni crescători din ţară ai acestei rase.

„Am crescut printre ciobăneşti de Bucovina şi s-a creat o legătură între mine şi această rasă de care mă ocup. La început a fost o plăcere, apoi a devenit pasiune. De la tatăl meu a pornit totul. El a fost un pasionat, iar eu de când mă ştiu tot am avut câini din această rasă. De selecţia lor şi de participările la expoziţii m-am ocupat numai eu”, a mărturisit Ovidiu Ivanov
Adevărata activitate de crescător a început-o în urma cu zece ani. Zilnic, jandarmul îşi alocă cel puţin trei ore din timpul liber pentru a se ocupa de câinii săi. Îi hrăneşte, îi toaletează şi îi antrenează.

„Acum am ajuns să am un mascul campion naţional. Încă trei produşi de sub el sunt campioni naţionali. E foarte multă muncă, dar trebuie să-ţi şi placă pentru că altfel nu rezişti”, a declarat Ovidiu Ivanov.

Tânărul nu a optat pentru altă rasă de câini şi din cauza patriotismului de care dă dovadă. În ţară, la ora actuală, sunt trei rase recunoscute pe plan mondial, iar arealul ciobanescului românesc de Bucovina este cel mai apropiat de Botoşani. „Cui îi place să trăiască româneşte şi să se simtă român alege ciobanescul românesc. Nu neapărat rasa de Bucovina. Poate să fie mioriticul sau carpatinul. Nu sunt câini pretenţioşi, însă tolerează mai bine frigul decât căldura”, a explicat jandarmul.

Se consultă cu
crescătorii din ţară

Campionul său Alun şi ceilalţi opt câini pe care îi are acum sunt cea mai mare mulţumire a lui Ovidiu Ivanov.  „La această rasă de câini şi mai ales în România creşterea lor nu îţi aduce bani pe cât investeşti. Reuşeşti o pate din cheltuieli să le amortizezi. Nu mă ocup cu vânzarea câinilor prin piaţă. Eu merg doar din campioni în campioni. Fără actele necesare nu poţi obţine dreptul de montă şi astfel un câine, oricât de frumos ar fi, el nu are nicio valoare”, a mărturisit subofiţerul.

Ciobănescul românesc de Bucovina este cunoscut mai ales în nord-estul ţării, deşi este o rasă recunoscută la nivel modial. În Botoşani, Ovidiu Ivanov nu a avut cu cine să se consulte. Multe dintre obligaţiile unui crescător de câini recunoscut le-a aflat de la pasionaţii cu care s-a întâlnit de-a lungul timpului la expoziţii.
„Am şi canisă. Canisa este ca un fel de certificat de fermier în cazul agricultorilor. La mine toţi câinii sunt arbitraţi şi au rezultate la nivel naţional”, a încheiat Ivanov.

Întrebări şi răspunsuri

Când veţi renunţa la această activitate?
O. I.: Este foarte greu să ajungi în vârf, dar este şi mai greu să te menţii acolo. Ca proprietar e mai uşor. Îţi cumperi un câine campion şi ai rezolvat problema. Ca şi crescător este însă mult mai dificil.

Aveţi vreun sprijin în activitatea dumneavoastră din partea statului?
O. I.: Era la un moment dat o propunere prin care ar fi urmat să fim sprijiniţi cu o parte din hrană, dar nu s-a materializat. Aceasta este partea cea mai costisitoare. Fără o alimentaţie corespunzătoare nu poţi pune în valoare potenţialul genetic al unui câine.

Profil


Născut
1 noiembrie 1975, Botoşani

Educaţie
Liceul Economic

Experienţă
de zece ani este crescător atestat 

Familie
căsătorit, are un copil


Ce-i place
vanov preferă tochitura moldovenească şi vinul românesc. „Apreciez tot ceea ce ţine de ţara mea. Vreau să mănânc româneşte, să beau româneşte, să trăiesc româneşte”, a spus subofiţerul din Botoşani.

Ce nu-i place
Nu suportă pisicile. „Vecinii au în jur de 30 de pisici. Vă daţi seama ce chin am eu cu ele când mă ocup de câini”, a precizat Ovidiu Ivanov.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite