Botoşani: PORTRET: Cristian Ungureanu antrenează luptătoare pentru Olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: PORTRET: Cristian Ungureanu antrenează luptătoare pentru Olimpiadă
Botoşani: PORTRET: Cristian Ungureanu antrenează luptătoare pentru Olimpiadă

De trei, ani de când pregăteşte fetele de la secţia de lupte a Liceului cu Programul Sportiv Botoşani, a obţinut peste 30 de medalii pe plan naţional.

Cristi Ungureanu a fost sportiv timp de aproape zece ani, iar din 2001 şi-a început cariera de antrenor. Ca sportiv, a obţinut mai multe medalii la campionatele naţionale de lupte, dar nu a reuşit niciodată să cucerească vreo medalie la un Campionat European sau Mondial. Acum, ca antrenor, încearcă să-şi depăşească performanţa avută ca sportiv.

Lupta cu mentalitatea

 „Am început să antrenez în 2001, după terminarea facultăţii. Trebuie să recunosc că la început a fost destul de greu, dar am fost ajutat foarte mult de fostul meu antrenor, Victor Baciu, şi de directorul liceului, Ioan Huncă. Mi-am format o grupă de copii cu care am obţinut două medalii de argint la campionatele naţionale“, spune Cristian Ungureanu. În 2006, antrenorii, împreună cu Liceul cu Program Sportiv, au decis să înfiinţeze o secţie de lupte destinată exclusiv fetelor.

Luptele feminine se practicau în România din 1998, dar la Botoşani era abia începutul. Astfel, Cristian Ungureanu şi Virgil Mihalache au decis să se ocupe de această secţie, deşi iniţial erau rezervaţi.

„La început, a fost greu pentru că exista o reticenţă din partea fetelor şi a părinţilor. Au fost mulţi părinţi care au venit prima dată să vadă ce se întâmplă la sala de lupte, după care au acceptat să-şi lase fetele să practice acest sport. Impresia era că la lupte te dai cu capul de beton sau îţi rupi mâinile. De asemenea, au fost care spuneau că nu ar face lupte, dar ne întrebau dacă avem karate“, susţine antrenorul botoşănean.

Acesta crede că în orice sport familia are un rol foarte important. „Dacă familia este alături de sportiv, obligatoriu apar şi rezultatele“, completează antrenorul. Din 2006 şi până în acest an, componentele secţiei de lupte a Liceului cu Program Sportiv au cucerit peste 30 de medalii în competiţiile naţionale.

Elevă de top

Vârful acestei generaţii este Roxana Andrei, o sportivă care în prezent este componentă a lotului naţional al României şi care anul trecut s-a clasat pe locul V la Campionatul European.

Roxana este o sportivă foarte bună şi care are perspectivă. Mai avem câteva sportive care au confirmat până acum pe plan naţional şi sunt convins că vor obţine performanţe notabile şi la europene sau mondiale“, subliniază Cristi Ungureanu. Antrenorul botoşănean speră ca nu peste mulţi ani una dintre elevele sale să participe la Jocurile Olimpice.

Profil

Născut: 21 iulie 1977, Botoşani.
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Chişinău.
Familie: Căsătorit, are o fată.

Întrebări şi răspunsuri

Este mai greu de lucrat cu fetele decât cu băieţii?
Acum, după trei ani în care am obţinut atâtea rezultate, pot spune că nu e mai greu. La început, într-adevăr a fost dificil. Una e să pregăteşti fete şi altceva e să antrenezi băieţi. De altfel, în aceşti trei ani, m-am schimbat foarte mult. Eu sunt un tip coleric, dar de când lucrez cu fetele am învăţat să fiu mult mai ponderat în tot ceea ce fac.  

Care este visul tău ca antrenor?
Să ajung cu o sportivă la Jocurile Olimpice. Cred că acesta este visul oricărui antrenor din lume. Ştiu că este foarte greu de realizat, dar sper să reuşesc ce mi-am propus. 

Ce-i place
„Îmi place ceea ce fac şi mă felicit că am ales să rămân în lumea sportului. Îmi place să călătoresc foarte mult şi să conduc. Am permis pentru toate categoriile, inclusiv autobuz sau tir. Îmi place raliul, dar în forma organizată, nu ceea ce fac tinerii pe străzile oraşului“, spune Cristi Ungureanu.

Ce nu-i place
Antrenorul botoşănean spune că nu-i place să fie minţit. Respectă pe toată lumea, începând de la elevi până la colegi, şi cere acelaşi lucru de la aceştia.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite