Botoşani: Anonim la Botoşani, celebru în Norvegia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Anonim la Botoşani, celebru în Norvegia
Botoşani: Anonim la Botoşani, celebru în Norvegia

Mircea Ruşi (34 de ani) a plecat din oraşul natal acum zece ani şi a ajuns celebru ca bluesman în Ţara Fiordurilor

Joe Rusi, după cum este cunoscut botoşăneanul printre fani, a urcat pe locul doi în cel mai important top norvegian, cu melodia „Sunday Morning Blues“.

A plecat din Botoşani în urmă cu mai bine de zece ani pentru a cânta blues printre străini. De la o vârstă fragedă, Mircea s-a arătat atras de muzică, studiind vioara la Liceul de Artă „Ştefan Luchian“ din Botoşani, de la şase ani. Patru ani mai târziu, atenţia lui Mircea s-a îndreptat şi spre chitară.

A studiat la Boston

După ce a studiat câţiva ani la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi, botoşăneanul a revenit în oraşul natal, unde s-a apucat serios de chitară, fiind totodată nevoit să renunţe la arcuş din cauza unui accident. În anii ’90, a cântat în trupa rock Seism, din Botoşani, iar apoi a „cârmit“ spre blues.

„L-am cunoscut pe Vali Răcilă şi am început să cânt blues din ce în ce mai mult. Iniţial, cântam jazz şi blues în cluburile din Bucureşti. În Norvegia am ajuns pentru că în ţară nu se putea trăi din acest gen muzical. Într-o seară, după un concert la care am cântat cu Ţăndărică, stând la poveşti, acesta mi-a spus: «Copile, ce cânţi tu trebuie cântat în altă parte»“, ne-a povestit Joe Rusi.

Scandinavii l-au primit cu braţele deschise şi chiar i-au plătit o bursă la Berklee College of Music din Boston. Joe a urcat în topul mondial de blues alături de artişti precum Joe Bonamassa şi Van Morrison. A susţinut nenumărate concerte şi are deja altele programate până la jumătatea lui 2010. „Astăzi sunt pe locul 43 în Global Blues Chart, într-un top de 10.000 de locuri. Am primit multă susţinere, din toată Scandinavia, de la colegi şi profesori de la Berklee şi de la foarte mulţi români din întreaga lume“, a mai spus artistul, care  a ajuns cunoscut cu melodia „Sunday Morning Blues“.

Vrea să cânte pentru botoşăneni

Artistul spune să îşi doreşte ca în vara anului viitor să se întoarcă în ţară pentru un mini-turneu. Joe nu ştie însă dacă va putea reveni în oraşul natal, deoarece agenda sa este deja plină cu programări pentru concerte.

Mircea speră totuşi să susţină un concert la Botoşani, în cazul în care va fi invitat. Iubitorii de muzică bună îl pot vota pe botoşănean, accesând link-ul www.reverbnation.com/joerusi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite