Botoşani: Satul Nichiteni a intrat în carantină din cauza antraxului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Satul Nichiteni a intrat în carantină din cauza antraxului
Botoşani: Satul Nichiteni a intrat în carantină din cauza antraxului

18 persoane, printre care şi stăpânul vacii bolnave, se află sub supravegherea medicilor botoşăneni. La abatorul unde a ajuns bovina nu se mai pot tăia animale.

O bovină a murit de Sfânta Marie în gospodăria lui Cătălin Ghiorghiţă, din localitatea botoşăneană Nichiteni-Coţuşca. Localnicul a tăiat vita, apoi a transportat-o la abatorul Răchiţi pentru analize.


La abator, medicii veterinari au descoperit că este vorba de antrax. „Medicul veterinar, la examenul post mortem, a descoperit modificări organoleptice pe splină şi atunci s-au adus probe la laboratorul sanitar-veterinar de la Botoşani şi s-a confirmat antraxul“, a declarat Dora Vasiliu, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani (DSVSA). Inspectorii sanitari au dezinfectat locul unde a fost sacrificat animalul bolnav, precum şi maşina cu care a fost transportat.

Proprietarilor de abatoare de pe o rază de cinci kilometri li s-a interzis sacrificarea animalelor. Mai mult, ţăranii din zonă nu au voie să-şi vândă animalele pe o perioadă de 20 de zile, cât sunt menţinute măsurile de prevenire. Comandamentul epizootic a fost convocat şi s-a dispus instituirea carantinei de gradul B pe raza localităţii Nichiteni.
Practic s-a interzis circulaţia şi păşunatul animalelor pe o rază de trei kilometri în zona infestată. Intrarea şi ieşirea populaţiei din localitatea nu a fost interzisă pentru că nu există pericolul contaminării.


18 persoane au intrat în atenţia medicilor şi sunt monitorizate. Este vorba despre stăpânul animalului ucis de antrax, persoanele care l-au ajutat să taie bovina, dar şi despre zece angajaţi de la abatorul Răchiţi care au intrat în contact cu animalul. Carantina se va menţine cel puţin 14 zile.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite