Nevoiaşii primesc centrale termice gratuit de la Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparatele vor fi acordate în baza unor criterii de selecţie doar familiilor care locuiesc în zonele unde societatea de termoficare a renunţat să mai furnizeze agent termic. 

Botoşănenii cu venituri mici, care au fost debranşaţi de Termica, vor primi în comodat câte o centrală termică de apartament din partea municipalităţii. Primăria a cumpărat deja 31 de aparate, cu o investiţie de 50.000 de lei. La această oră, în oraş sunt peste 200 de apartamente care au rămas fără energie termică întrucât se aflau în afara zoneleor unitare de încălzire.

Primesc centrale, dar nu au instalaţie de gaz


Debranşările au fost făcute cu precădere în blocurile unde Termica mai avea puţini abonaţi şi furnizarea agentului termic era nerentabilă. De regulă, cei lăsaţi fără nicio sursă de căldură provin din familii nevoiaşe, care nu şi-au permis instalarea unei centrale individuale. Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care a stabilit că aceste centralele vor fi date spre folosinţă gratuită, în baza unui contract de comodat, doar familiilor care îndeplinesc anumite criterii de selecţie. Beneficiarii vor trebui însă să suporte cheltuielile privind realizarea instaţaliilor individuale din locuinţe şi costul proiectului pentru branşamentele la reţeaua de gaz metan. 


Cheltuială ajunge însă la 3.000 de lei, iar perioada de aprobare a proiectului şi de finalizare a instalaţiei durează cel puţin 60 de zile. Deşi municipalitatea are cumpărate deja 31 de centrale, la Primărie sunt depuse doar 14 cereri din partea celor care au dreptul să solicite acest sprijin. 


Teoretic, centralele pot fi livrate începând de săptămâna viitoare, însă este puţin probabil să poată fi puse în funcţiune atâta vreme cât potenţialii beneficiari nu au încă aprobate cotele de gaz sau montate instalaţiile din locuinţe. 


Mai mult, familiile care au depus cereri trebuie să treacă printr-o anchetă socială, care va stabili dacă corespund criteriilor. Şefii municipalităţii spun că aceasta este singura cale de a rezolva problema familiilor care au rămas fără căldură. „Am alocat în acest an 50.000 de lei pentru achiziţionarea de centrale, însă vom mai prinde bani şi în bugetul pentru anul viitor. Cei care primesc centrale vor avea şi posibilitatea să le cumpere în rate, iar cu banii obţinuţi vom cumpăra altele. Ne gândim în primul rând la cei care au probleme deosebite“, a spus primarul Cătălin Flutur. 

Condiţii pentru acordarea centralelor 


Venitul lunar mediu pe membru de familie, realizat de la începutul anului şi până în luna anterioară depunerii solicitării, trebuie să fie mai mic de 400 de lei şi de maximum 600 de lei. De asemenea, pot acumula punctaj mare cei care au în familie persoane cu dizabilităţi (punctajul se calculează în funcţie de gradul de handicap), mai mult de 5 membri, precum şi familiile monoparentale. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite