Neputincioase, autorităţile din Botoşani se miră de mizeria din şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin acoperişul şcolii din Dorobanţi se vede cerul
Prin acoperişul şcolii din Dorobanţi se vede cerul

Cu doar 10 zile înainte de începerea cursurilor, prefectul a rămas surprins de situaţia dezastruasă pe care a găsit-o în unele şcoli din judeţ.

Prefectul judeţului a vut să vadă cu ochii lui dacă şcolile sunt pregătite pentru începerea cursurilor. Astfel, reprezentantul guverului a ajuns să viziteze şcoala din satul Dorobanţi, comuna Nicşeni. Odată ajuns aici, oficialul şi-a pus mâinele în cap.

Şcoala care ar trebui pe 10 septembrie să-şi aştepte elevii are  acoperişul ciuruit, toaletele sunt  neutilizabile şi nu are apă curentă. Clădirea a fost avariată de grindina căzută la mijlocul lunii iulie, iar ploile au afectat deja sălile de clasă de la etaj. Apa din fântâna şcolii este nepotabilă, iar toaletele din curte oferă condiţii mai mult decât improprii. Unitatea a beneficiat în anii anteriori de o serie de lucrări de modernizare care s-au blocat, lăsând şi datorii considerabile către constructor. Aşa se face că şcoala are calorifere fără centrală, hidrofor fără o sursă de apă curentă iar toaletele se află la faza de temelie acoperită de buruieni.

image

Ioan Gaidur, primarul comunei Nicşeni a aşteptat un sprijin financiar de la autorităţile judeţene, însă nu a sesizat Instituţiei Prefectului greutăţile cu care se confruntă.

„Îmi pare rău că domnul primar nu ni s-a adresat până acum, mai ales că am atras atenţia, în special edililor şefi din comunele afectate de grindină, să verifice starea unităţilor de învăţământ. Încă o dată precizez. Clădirile grădiniţelor şi şcolilor sunt ale consiliilor locale iar reparaţiile acestora revin primăriilor.", a declarat Adrian Constantinescu, prefectul judeţului.

În urma discuţiilor, factorii locali au înţeles necesitatea alocării de urgenţă a unor sume de bani pentru efectuarea lucrărilor la acoperiş şi asigurarea a condiţiilor necesare începerii şcolii.    

„Pentru că sălile de clasă de la parter sunt pregătite, copiii vor învăţa în două schimburi, pentru început. Am numit un nou director de şcoală la Dorobanţi şi intenţionez să sancţionez lipsa de interes a fostului manager de la această unitate de învăţământ.", a declarat Mihaela Huncă, inspectorul şcolar general.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite