Botoşani: Muncitorii şi distribuitorii, expuşi accidentelor de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase angajaţi şi-au pierdut viaţa anul trecut în incidente care s-au petrecut la serviciu

Patru dintre acestea s-au înregistrat în rândul societăţilor care au ca domenii de activitate distribuţia pâinii, servicii de curăţenie şi cablu TV.

Săptămâna trecută, trei bărbaţi din oraşul Săveni au coborât la subsolul unui bloc pentru a-l igieniza. Nefiind echipaţi corespunzător, muncitorii au inhalat substanţe necunoscute şi rând pe rând au căzut seceraţi. Cei care au asistat la scenă au sunat disperaţi la ambulanţă, care i-a transportat în stare gravă la spital.

Pentru unul dintre ei medicii nu au mai putut face nimic, în timp ce ceilaţi doi au ajuns în comă. Acesta este primul accident grav de muncă înregistrat în acest an în judeţul Botoşani.
„Deocamdată se efectuează cercetări pentru a se stabili vinovaţii şi eventual sancţiunile care se impun”, a spus Roxana Gavril, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani.  În acest an, alte nouă persoane au suferit accidente la locul de muncă.

Construcţiile, cel mai periculos domeniu

Într-un nefericit top al accidentelor de muncă petrecute de-a lungul timpului în judeţul Botoşani conduce detaşat domeniul construcţiilor.  Din cele 25 de accidente cu incapacitate temporară de muncă cel puţin cinci s-au înregistrat pe şantierele din judeţul Botoşani.

„Din experienţă ştiu că în construcţii se întâmplă cele mai multe accidente de muncă. Putem spune că anul trecut am fost feriţi de ghinion, niciun om nu şi-a pierdut viaţa pe şantier. În schimb, au fost câteva înregistrate cu incapacitate temporară de muncă”, a precizat Roxana Gavril. 
În schimb, a apărut o nouă meserie periculoasă.  Cel de prestator de servicii. Nu puţine au fost evenimentele nefericite în care angajaţi ai diferitelor societăţi de cablu, salubrizare ori distribuţie au suferit.

Şase accidente mortale

Vinovate pentru cele mai multe dintre accidente sunt chiar  victimele. Doi tineri, angajaţi ai unei societăţi de distribuţie pâine au murit anul trecut într-un cumplit accident de circulaţie. Un altul, angajat al unei societăţi de cablu, a căzut de pe un stâlp.

„Tânărul, deşi era în timpul programului, s-a abătut din drum pentru a-şi ajuta o rudă să facă racordul la cablu. Am primit atunci o amendă de 2.000 de lei, dar pentru ceva minor, care nu avea legătură cu accidentul”, a precizat Radu Grosu, managerul firmei de cablu.

Dascălii vor spor de risc

Liderii celor două sindicate din învăţământ au cerut spor de periculozitate pentru o parte a profesorilor. Aceştia au amintit de condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea laboranţii, bibliotecarii şi informaticienii. „Pentru a beneficia de acest lucru este nevoie ca reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă şi ai Direcţiei de Sănătate Publică să constate că mediul în care aceştia lucrează este periculos”, a explicat Roxana Gavril.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite