Morţii sunt îngropaţi în pantă sau pe alei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşănenii care vor să concesioneze un loc de veci trebuie să se mulţumească cu spaţii neamenajate
Botoşănenii care vor să concesioneze un loc de veci trebuie să se mulţumească cu spaţii neamenajate

Zeci de persoane caută la mica publicitate un cavou situat pe aleile principale. Pe piaţa neagră, un astfel de loc se tranzacţionează şi cu câteva mii de euro.

 Pentru un loc de veci bun, amenajat corespunzător şi situat pe o alee principală, cei interesaţi sunt dispuşi să dea şi 5.000 de lei. „Mama este grav bolnavă. M-am interesat la Administraţia Cimitirelor, dar nu am găsit un loc bun. Zona unde mai sunt morminte este în pantă. Doar nu o s-o îngrop în picioare pe mama?“, a spus Daniel B., care a dat un anunţ în ziar pentru a găsi un loc de veci.


Botoşăneni cu pretenţii


Mormintele situate în zonele bune din cele două cimitire au mare căutare şi sunt vândute şi cu mii de euro. „În urmă cu doi ani mi-a murit soţul. A fost ceva neaşteptat şi m-am trezit că n-am loc de veci. Am găsit pe cineva care mi-a vândut un cavou, gata amenajat, cu 3.000 de euro“, a povestit Rodica Murariu. Potrivit  conducerii Urban Serv, societate care administrează cele două cimitire din oraş, pentru următorii trei ani ar mai fi locuri de veci, însă majoritatea botoşănenilor refuză să le concesioneze pentru că sunt în pantă ori la marginea cimitirelor, în zone neamenajate.


Morminte săpate pe alei


„Este adevărat că locurile pe care le avem nu sunt din cele mai bune, mai dispunem de aproape 2.000 de morminte libere. Mai degrabă botoşănenii sunt pretenţioşi şi vor, dacă se poate, să concesioneze doar locurile de veci de la aleile principale“, susţine Gheorghe Pricopi, directorul de la Urban Serv. Cimitirele extrem de aglomerate îi fac pe cei care participă la înmormântâri să calce peste morminte pentru a ajunge groapă. Preoţii consideră că vinovaţi de această situaţie sunt tot botoşănenii care nu pot fi convinşi să-şi îngroape morţii în zonele libere din cimitire.


„În cimitirul Eternitatea au fost săpate morminte şi pe alei, doar să fie aproape de capelă. Nu se poate aşa ceva! Oamenii ar trebui să înţeleagă că trebuie să fie o rânduială şi să accepte un loc de veci acolo unde li se poate da“, a spus Nicolae Babornea, preotul se la capela cimitirului Eternitatea.
Botoşănenii susţin că autorităţile locale ar trebui să deschidă un alt cimitir pentru că cele existente sunt pline. Primăria are în vedere acest lucru şi a alocat pentru acest an 20.000 de lei, însă mai trebuie un teren adecvat.

Cum primiţi un loc de veci


Pentru concesionarea unui loc de veci trebuie depusă o simplă cerere la SC Urban Serv. Concesiunea minimă este de şapte ani, iar tariful este de 61 de lei pentru întreaga perioadă. Cel mai mult costă concesionarea unui loc de veci pentru o perioadă de 40 de ani, tariful fiind de 175 de lei. În preţ este inclus săpatul gropii şi întreţinerea mormântului în primul an de concesiune. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite