Mort scos din biserică pentru bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele Ionuţ Haras a cerut taxă pentru a ţine sicriul în biserică
Părintele Ionuţ Haras a cerut taxă pentru a ţine sicriul în biserică

Preotul din Costineşti a refuzat să ţină sicriul în lăcaş fiindcă rudele n-au plătit 50 de lei. Ionuţ Haras a pus o taxă pentru depunerea sicrielor în lăcaşul de cult. Nici postul Crăciunului nu l-a înduplecat să ţină o enoriaşă moartă în biserică, până la îngropăciune.

Cheltuielile pentru înmormântarea Mariei Ivan (77 de ani) din Costineşti-Leorda au căzut pe umerii vecinilor, fiindcă rudele femeii sunt sărace lipite pământului. Bătrâna, care a trăit toată viaţa singură dintr-o pensie de 300 de lei, n-a reuşit să pună un ban deoparte pentru înmormântare. Vineri seară, Maria Ivan a murit, iar  singurul frate, în vârstă de 80 de ani, i-a aprins o lumânare la căpătâi şi a plecat, pentru că nici el nu avea bani de înmormântare. Unor vecini li s-a făcut milă şi s-au oferit să o conducă pe bătrână pe ultimul drum.

Când toate au fost pregătite, oamenii au vrut să depună sicriul la biserica din sat. Acolo au avut parte de o supriză neplăcută. Preotul i-a cerut pălimarului să scoată sicriul din biserică dacă nu se achită taxa de 50 de lei impusă de biserică. „Le-am spus că vrem să facem un bine şi că ar trebui să facă şi ei la fel şi să nu ne ceară taxă. Nici n-au vrut să audă. Preotul i-a spus pălimarului să ne scoată cu tot cu sicriu din biserică“, a spus Camelia Ivan, vecina bătrânei. Sâmbătă seară, oamenii s-au plimbat cu sicriul prin sat pentru că nu ştiau unde să o ducă pe tanti Maria.

Casa bătrânei este dărăpănată şi friguroasă, aşa că sicriul a fost dus în casa Cameliei Ivan. „Nu trebuia să facă preotul aşa ceva, că e păcat mare în postul Crăciunului. Dumnezeu o să-l judece pe popă“, a spus Ioan Baltariu, localnic.

Cazul a împărţit satul Costineşti în două. „Este nevoie de bani pentru întreţinerea bisericii. Dacă preotul a vrut bani, trebuiau să vină în sat să strângă 50 de lei, ca să nu ajungem de râs“, a spus Mihai Nistor, pălimar.

Ionuţ Haras are 30 de ani şi slujeşte de trei ani în satul Costineşti. Preotul crede că totul este o simplă neînţelegere. „Le-am cerut taxa pentru că aşa prevăd canoanele bisericii. Cu aceşti bani plătim curentul şi lumânările“, a spus Ionuţ Haras.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite