Moldovenii trec Prutul cu acte româneşti false

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimii trei tineri prinşi de poliţiştii de frontieră s-au dat de gol din cauza accentului. Basarabenii voiau să lucreze în Franţa.

Cetăţenii de peste Prut se trec români în acte pentru a ajunge mai uşor în ţările europene. De când România a devenit membră UE, călătoriile dintr-o ţară în alta se pot face doar cu buletinul, în comparaţie cu moldovenii care au nevoie de paşaport sau viză. Din acest motiv, aceştia îşi falsifică actele de identitate şi devin peste noapte cetăţeni români ca să circule mai uşor prin Europa.

Accentul îi trădează
Ultimul caz de acest gen a fost depistat în urmă cu trei zile, la Săveni. Trei moldoveni, cu vârste cuprinse între 22 şi 31 de ani, au fost prinşi de poliţiştii de frontieră după ce au trecut Prutul. Ei s-au dat drept cetăţeni români, dar accentul i-a dat de gol.

„Moldovenii aveau asupra lor atât lei şi valută, cât şi documente de identitate româneşti, pe care urmau să le folosească pentru a tranzita teritoriul României“, ne-a declarat Minodora Răcnea, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Botoşani. Luaţi la întrebări de anchetatori, tinerii au recunoscut că au trecut ilegal Prutul cu o barcă pneumatică, dar că nu-şi doreau să rămână în România. Cei trei voiau să ajungă la muncă în Franţa, ca să scape de sărăcie. „Eu am mai fost în Franţa în 2008. Am muncit în construcţii şi am câştigat foarte bine. Sunt tânăr şi în Moldova nu am din ce trăi, că salariile sunt de zece ori mai mici decât oriunde în lume“, s-a justificat Tudor Ţigănescu (31 de ani), unul dintre moldovenii prinşi la Săveni. Tinerii s-au ales cu dosare penale pentru trecere ilegală a frontierei şi fals în acte şi au primit interdicţie de a mai intra în România timp de cinci ani.

Părăsiţi de călăuze
Anul trecut, poliţiştii de frontieră botoşăneni au prins peste 40 de emigranţi care au trecut ilegal Prutul. Majoritatea sunt moldoveni, dar printre transfugi s-au aflat şi cetăţeni din Bielorusia şi Georgia. Pentru toţi, judeţul Botoşani era prima staţie în drumul lor spre Occident. Ei au fost conduşi de călăuzele locale până la graniţa cu România, iar unii dintre ei credeau că Botoşaniul este oraş din Franţa sau Germania.

Indieni, pakistanezi, irakieni şi chiar un grup format din 12 chinezi au căzut în plasa călăuzelor moldovene şi au fost părăsiţi la marginea Prutului. Zilnic, 200 de poliţişti de frontieră patrulează  la graniţa de est.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite