Moldoveanul care spoieşte după Eiffel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cocoţat la sute de metri înălţime, Florin Vieru (32 de ani) se poate lăuda că are în fiecare zi întreg Parisul la picioare. Bărbatul lucrează ca alpinist utilitar în echipa angajată să vopsească simbolul capitalei franceze.

Florin munceşte zi de zi cu un echipament de 10 kilograme în spate şi atârnat în frânghii la sute de metri distanţă de sol. În urmă cu un an tânărul a fost cooptat în echipa care trebuie să vopsească monumentul-simbol al Parisului.

„Acest loc de muncă înseamnă pentru mine o oportunitate de a lucra mai departe la un nivel profesional cât mai ridicat. La înălţime mă simt normal, cum se simte un om ce doarme în patul lui fără a se gândi că poate cădea din el în somn“, a declarat Florin Vieru.

Spune că lucrează pe turn pentru că are senzaţia că realizează ceva deosebit, nu neapărat pentru bani. Botoşăneanul destănuie că primeşte un salariu lunar de peste 1.000 de euro. „Primim bani puţini faţă de munca pe care o facem. Câştig la jumătate faţă de un coleg francez şi cred că lucrez cel puţin dublu în comparaţie cu el“, a subliniat Florin.

„Dacă scapi ceva, eşti terminat”

Spune că un alpinist utilitar se supune unor riscuri enorme. „Pentru un necunoscător pare nebunie curată să lucrezi în coardă la o înălţime de 300 de metri, cu o mulţime de turişti sub tine. Dacă scapi ceva, eşti terminat. În meseria asta nu există mediocritate, mai ales aici, la turn“, a mai spus alpinistul orinigar din Botoşani. Acolo, la înălţime, Florin nu este singur. Ba chiar are cu cine schimba câteva vorbe în româneşte. Din echipa de 23 de alpinişti utilitari, 15 sunt români.

Deocamdată giganticul turn a fost vopsit până la nivelul doi, iar lucrarea va fi terminată la toamnă, dacă vremea ţine cu alpiniştii. Turnul Eiffel este revopsit periodic, o dată la şapte ani. Vopseaua pe care o aplică Florin şi colegii săi anul acesta este un „bronz ecologic“.

Botoşănenii sunt deopotrivă miraţi şi încântaţi să aibă un concetăţean căţărat zi şi noapte pe Turnul Eiffel. „Trebuie să fie un sentiment incredibil să ştii că o să contribui la înfrumuseţarea unuia dintre cele mai importante obiective turistice din lume. Sunt mândră că este vopsit de unul «de-al nostru» şi-mi doresc cu atât mai mult să văd Turnul Eiffel“, a spus Vasilica Stoian, o botoşăneancă impresionată că un concetăţean de-al ei face parte din echipa de vopsitori ai celebrului turn.

Colos de 300 de metri înălţime
Echipa are de revopsit o suprafaţă de 250.000 de metri pătraţi de metal. Cei 23 de muncitori au la dispoziţie 60 de tone de vopsea, 1.500 de pensule, 50 de kilometri de corzi de siguranţă şi două hectare de plase de protecţie.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite