Mobilizare generală la Botoşani împotriva inundaţiilor: Comitetele locale sunt în alertă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii au pus mâna pe lopeţi şi târnăcoape şi au curăţat podeţele pentru a preveni inundaţiile
Oamenii au pus mâna pe lopeţi şi târnăcoape şi au curăţat podeţele pentru a preveni inundaţiile

O hartă a riscurilor a fost întocmită şi prezentată prefectului care a emis o circulară prin care cere tututor primarilor să mobilizeze oamenii pentru decolmatarea podeţelor.

Oamenii sunt chemaţi să curăţe şanţurilor ca apa rezultată din topirea zăpezilor să nu le ajungă în case şi în beciuri. Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au fost mobilizate pentru a-i ajuta pe săteni să scape de tonele zăpadă din faţa gospodărilor.

Temperaturile au crescut simţitor în ultimele zile şi există pericol de inundaţii. Aşa că unii primari au luat măsuri încă de ieri  La Răchiţi, voluntarii şi sătenii au fost chemaţi să dea la lopată „ Acţionăm pentru decolmatarea podeţelor. Trebuie înlăturată gheaţa şi zăpada ca apa să se poată scurge", a declarat Ştefan Bordeianu, şeful comitetului local Răchiţi.

La nivelul judeţului s-a întocmit o hartă a riscurilor iar specialiştii stau cu ochii pe rîuri. Prefectul judeţului a emis o circulară prin care se cere administraţiilor locale să acţioneze din timp pentru a preveni inundaţiile cauzate de topirea zăpezilor . "Sunt monitorizarte toate râurile din judet. În acumulări, debitele sunt mici şi pot prelua orice viitură", a declarat Cristian Roman, prefectul judeţului Botoşani.

Până la sfârşitul săptămânii temperaturile vor urca la +6 grade Celsius, anunţă meteorologii.

Un cetăţean din Darabani a cerut loc de muncă protestând cu o păpuşa de paie

Iată planul de măsuri :

1. supravegherea acumulărilor cu potenţial ridicat de risc, astfel: "Fata satului"- comuna Viişoara, "Corlăteni"- comuna Corlăteni", "Modruz 2″- comuna Prăjeni, "Buhăceni"- comuna Truşeşti, "Iazul lui Iancu"- comuna Santa Mare, "Popeni"- comuna George Enescu.

2. acordarea unei atenţii deosebite pentru supravegherea cursurilor de apă necodificate (mici), unde, în cursul zilei, apa are o curgere lentă, noaptea îngheţând şi putând provoca inundaţii.

3. curăţarea rigolelor în localităţi şi, în special, în satele cu expoziţie sudică, acolo unde radiaţia solară este maximă.

4. reînfiinţarea postului hidrometic avertizor în localitatea Pădureni- comuna Coşula.

5. Supravegherea zonelor vulnerabile la formarea de zăpoare din comunele Todireni, Răuseni, Mitoc, Pomârla, Păltiniş, după cum urmează: Cerneşti- comuna Todireni, pe pârâul Cozancea, Răuseni şi Todireni pe râul Jijia, Horodiştea pe râul Prut, Mitoc pe râul Prut, Pomârla pe Pârâul lui Martin.

6. Îndepărtarea vegetaţiei forestiere de pe pârâul Molniţa în zona comunelor Mihăileni şi Cândeşti.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite