Botoşani: Minodora Răcnea: Păzeşte graniţa de est a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Minodora Răcnea: Păzeşte graniţa de est a Europei
Botoşani: Minodora Răcnea: Păzeşte graniţa de est a Europei

Subinspectorul a bătut zeci de kilometri pe ger năprasnic ori pe caniculă ca să apere frontiera Uniunii Europene de infractori

Fost jurnalist de investigaţii, Minodora Răcnea s-a remarcat prin firea deschisă, directă şi îndrăzneaţă. Avea 25 de ani când a decis să facă o schimbare majoră în carieră. Absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Al.I.Cuza” Iaşi ,promoţia 2000, Minodora Răcnea a decis să se orienteze spre Poliţia de Frontieră în ciuda tuturor avertismentelor  primite de la prieteni. „Toţi mi-au zis că-mi va fi greu , că nu este meserie potrivită femeii, dar pentru mine aceasta a fost provocarea cea mai mare. Am fost printre primele femei intrate în sistem şi nu-mi pare rău”, mărturiseşte Minodora Răcnea.


Desemnat şef de tură imediat după angajare, subinspectorul Minodora Răcnea a fost detaşat la Postul Poliţiei de Frontiră Româneşti, pe malul Prutului, la graniţa cu Republica Moldova. 30 de bărbaţi, mulţi grăniceri de carieră, i-au devenit subordonaţi. Prima zi de muncă a fost una dintre cele mai marcante experinţe din viaţa sa. ,,Era în noiembrie 2005 şi era un ger de crăpau pietrele. Pe fâşie erau - 20 de grade Celsius. Abia puteam respira. Trebuia să patrulez alături de colegul meu vreo 12 km pe jos prin zăpada de 40 de centimetri. A fost cumplit şi nimeni nu se aştepta să rezist, nici măcar eu”, adaugă femeia.

Ameninţată de racheţi


Aproape patru ani a bătut graniţa de est a ţări în lung şi-n lat. A dat nas în nas cu racheţii care au ameninţat-o cu moartea, cu contrabandinşti şi transfugi. Viaţa grea de pe fâşie a întărit-o, iar în scurt timp a câştigat respectul colegilor săi. Expusă permanent pericolului, Minodora Răcnea a învăţat să fie ,,bărbată” şi să se descurce în situaţii limită.
De la „întâlnirea” cu mistreţii până la goana după infractori, tânăra a trecut prin toate aceste experienţe fără să se plângă. „Nu m-am temut niciodată. Nişte racheţi moldoveni m-au întrebat odată dacă nu mă tem că aş putea fi împuşcată şi le-am spus că ţintesc foarte bine cu pistolul, mai ales la cap. După ce au plecat am tremurat două ore continuu gândindu-mă prin ce am trecut. Atunci nu m-am pierdut însă cu firea”, spune Minodora.

A patrulat şi însărcinată


Acum trei ani, subinspectorul Minodora Răcnea a aflat că va deveni mamă. Până când i-a venit sorocul, poliţista a stat pe malul Prutului şi a păzit graniţa de est.  „Am prins şi temperaturi de 41 de grade pe malul apei. Atât de pasionată eram de munca mea încât nu am renunţat până când Daria nu a dat semne că vine pe lume”, continuă poliţista.

Are ,,nas” pentru infractori


Traficanţi de ţigări, braconieri ori traficanţi de persoane, zeci de moldoveni şi români au trecut prin mâinile poliţistei care recunoaşte că simte de la distanţă infractorii.
Una dintre experienţe este legată de identificarea unei tinere din Basarabia care încerca să introducă ilegal în ţară peste 200 de pachete de ţigări lipite pe trup.


„Avea tot corpul blindat cu ţigări. Erau lipite cu benzi peste tot. Ştia că poliţiştii bărbaţi nu o pot controla corporal. Când m-a văzut pe mine s-a schimbat la faţă şi mi-am dat seama că ascunde ceva. Nu m-am înşelat”, completează poliţista. Specializată în trafic de persoane, Minodora Răcnea visează să conducă o structură de combatere a criminalităţii transfrontaliere.

Întrebări şi răspunsuri

Ai fost menajată de colegii tăi bărbaţi?
M. R.: Nu neapărat. Am muncit cot la cot şi nu mi-am dorit să mă trateze ca pe o neputincioasă. Am patrulat împreună, am prins infractori şi am împărţit reuşitele acestei meserii.  

Nu regreţi că ai renunţat la jurnalism?
M. R.: Cei patru ani petrecuţi în presă au fost frumoşi. Am avut parte de experienţe interesante, dar simţeam că trebuie să fac o schimbare în carieră. Am terminat Dreptul şi îmi place să repect legea. M-a atras ideea unei cariere în Poliţie şi nu regret acum.

Acum eşti purtător de cuvânt al IJPF. Nu-ţi lipseşte munca de teren?
M. R.: Nu mai fac ture de 12 ore, dar merg la toate evenimentele pentru că reprezint instituţia. Acum trebuie să fiu mai aproape de fetiţa mea, care are doi ani.


Ce-i place
Minodorei Răcnea îi place să navigheze pe internet şi să se plimbe alături de fiica sa, Daria. De asemenea, îi plac ieşirile în natură şi distracţiile alături de familie.

Profil
Născută
5 martie 1978, Dorohoi
Educaţie
Facultatea de Drept a Universităţii „Al. I. Cuza“ Iaşi, master în trafic de persoane, 2006
Experienţă
jurnalist de investigaţii 
Familie
căsătorită, o fiică de 2 ani

Ce nu-i place
Nu suportă minciuna şi oamenii oportunişti. Muzica zgomotoasă şi timpul petrecut „la cratiţă” îi displac de asemenea. Zecile de kilometri parcurşi pe graniţa de est a ţării au făcut-o pe Minodora să nu mai prefere mersul pe jos pe distanţe prea lungi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite