Mii de pensionari purtaţi pe drumuri de Arhivele Statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un angajat de la Arhivele Statului caută prin miile de documente
Un angajat de la Arhivele Statului caută prin miile de documente

Botoşănenii care au lucrat în uzinele comuniste nu pot beneficia de pensiile cuvenite. Foştii angajaţi nu pot primi adeverinţele în baza cărora ar putea solicita recalcularea pensiei întrucât actele au fost preluate de Arhivele Naţionale.

Mii de botoşăneni  ar trebui să beneficieze de pensii mai mari pentru că au muncit în condiţii grele, însă nu au documente cu care să dovedească acest lucru. În această situaţie sunt peste 2.000 de pensionari din Botoşani care au muncit în schimbul trei  sau au beneficiat de sporuri salariale care ar putea să le mărească pensile după recalcularea lor.

Câteva sute de oameni au apelat şi la justiţie pentru a intra în posesia actelor de muncă, însă nici instanţele nu pot face nimic atâta vreme cât firmele la care au lucrat au fost radiate din Registrul Comerţului. Fiind vorba de firme private care au intrat în faliment, toate arhivele au ajuns la lichidatorii care s-au ocupat de închiderea fabricilor.

Purtată pe drumuri timp de patru ani

În această situaţie se află Maria Isac, fostă muncitoare la Uzinele Textila,  care a lucrat timp de 35 de ani într-un mediu toxic şi în schimbul de noapte. Femeia  are o penise de 570 de lei, dar, dacă ar obţine actele necesare din arhivele fostei uzine comuniste, ar mai câştiga încă aproape 100 de lei pe lună. „De patru ani încerc să obţin o simplă adeverinţă şi tot timpul am fost plimbată pe drumuri  de la o instituţie la alta. Toţi cu care am vorbit strâng din umeri şi spun că nu pot face nimic pentru că aşa este legea. Am fost la fostul sindicat, la Casa de Pensii, la Prefectură, la Arhivele Statului şi nu am obţinut nimic“, a spus Maria Isac. 

Birocraţia taie din pensii

Practic toţi cei care au municit în fabricile din zona industrială au această problemă. Multe fabrici nici măcar nu mai există fizic, ele fiind demolate pentru a face loc hipermarketurilor. Conducerea Casei Judeţene de Pensii recunoaşte că oamenii merită majorarea pensiilor pentru că au muncit în condiţii grele, însă fără acte nu pot face absolut nimic. „Nu putem face nimic atâta vreme cât o ordonanţă de urgenţă prevede că aceste  documente trebuie preluate de Arhivele Naţionale, dar cu condiţia să dispună de fonduri şi personal“, a declarat Narcis Dreţcanu, directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii Botoşani.

Documentele ar putea fi preluate de Arhivele Naţionale doar dacă legislaţia ar fi modificată. Pentru acest lucru, prefectul a avut mai multe discuţii cu parlamentarii botoşăneni şi cu directorul Arhivelor Naţionale.  „La un moment dat am spus că jumătate de problemă o pot rezolva eu, să pun la dispoziţie un spaţiu de la subsolul Prefecturii. Legea nu permite însă ca angajaţi ai Arhivelor să elibereze adeverinţele şi atunci nu am facut nimic. Singura soluţie este ca legea să fie modificată  în sensul autorizării unor operatori privaţi care să gestioneze aceste probleme cu arhivele“, a declarat prefectul Cristian Roman.

60.000 de angajaţi
De 15 ani nu mai funcţionează nicio fabrică în fosta zonă industrială a oraşului. În uzine lucrau în jur de 60.000 de botoşăneni. Doar la Electrocontact erau 12.000 de muncitori, dintre care 800 ingineri. Cei mai mulţi munceau însă în fostele fabrici textile Integrata, Textila sau Melana.  Fabricile au fost închise de lichidatori, iar apoi unele dintre ele au fost demolate pentru a face loc centrelor comerciale.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite