Mii de copii lăsaţi fără indemnizaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mămicile din Botoşani primesc cu întârziere banii pentru creşterea copiilor
Mămicile din Botoşani primesc cu întârziere banii pentru creşterea copiilor

Statul trebuie să vireze în conturile a 30.000 de familii peste 3 milioane de lei pentru plata alocaţiilor şi a indemnizaţiilor.

De mai bine de două săptămâni, aproape 30.000 de familii bat zilnic la uşile Agenţiei Judeţene de Plăţi Sociale (AJPS) ca să încaseze banii copiilor. Fondurile pentru plata alocaţiilor de stat şi a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului trebuiau să fie virate încă din prima săptămână a lunii şi distrubuite beneficiarilor. Conturile Agenţiei au rămas însă goale. „Prima tranşă a fost virată, iar celelalte două, la poştă şi la bancă. Nu sunt bani, acesta este motivul întârzierii. Ne-am fi dorit să le plătim, dar nu se poate pentru că nu au intrat banii“, a declarat Elena Hotinceanu, director AJPS.


Aproape 3.200 de familii din judeţ beneficiază de indemnizaţii pentru creşterea copilului. Majoritatea depind de cei 600 de lei acordaţi lunar de stat pentru a supravieţui. „Alţi bani nu avem pentru că soţul meu a fost concediat. Trăim din cei 600 de lei cât este indemnizaţia. Din banii ăştia punem şi noi ceva pe masă. Cum pot să-i spun copilului căruia îi este foame că statul nu mi-a dat banii?“, a spus Mioara Bontaş, mamă.


Alte 24.000 de familii trebuie să încaseze alocaţiile de stat pentru copii. Micuţii cu vârsta de până la doi ani trebuie să primească 200 de lei, iar restul copiilor vor primi 42 de lei lunar. Oamenii s-au săturat să facă drumuri la bancă fără să primească vreo lămurire. „Mi-au spus că nu sunt bani şi trebuie să mai aşteptăm, dar nu ştim până când. 42 de lei nu este o sumă mare, dar când nu ai bani contează foarte mult. Mai mănânci câteva zile din ei sau îi mai cumperi copilului un caiet pentru şcoală“, a spus Simona Isac, vânzător.

Promisiuni pentru săptămâna viitoare
Datoria pe care statul o are faţă de botoşăneni depăşeşte 3 milioane de lei. Banii ar putea ajunge la Botoşani săptămâna viitoare. Plăţile ar putea începe de miercuri, anunţă reprezentanţii Agenţiei de Plăţi Sociale.


Aceasta nu este prima dată când indemnizaţia pentru creşterea copilului este acordată cu întâziere. Peste 97.000 de copii din judeţ primesc alocaţii de stat. Plata acestora a fost amânată aproape lunar, în funcţie de sumele virate. Ultima întârzire a avut loc în luna decembrie.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite