Micuţii din Botoşani, trataţi ca în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele fundaţiei germane prezintă medicilor aparatura adusă
Preşedintele fundaţiei germane prezintă medicilor aparatura adusă

În ultimii 15 ani, nemţii au construit un pavilion, au modernizat câteva secţii şi au adus aparatură de ultimă generaţie.

Spitalul de Copii „Cuvioasa Paraschiva“ din Botoşani este una dintre cele mai norocoase instituţii din judeţ. De ani de zile, unitatea este sprijinită de Fundaţia „Munţii Metaliferi“, din landul german Saxonia. În 1995, voluntarii fundaţiei au construit din temelii, pe banii lor, Secţia de Balneo-Fizioterapie, una dintre cele mai moderne din Moldova. De atunci, membrii fundaţiei au făcut anual donaţii substanţiale spitalului. Numai ieri, pediatrii botoşăneni au primit cadou aparatură medicală de ultimă generaţie, în valoare de 15.000 de euro.

11 microbuze cu ajutoare
„Toate aparatele sunt noi şi au fost cumpărate din banii donaţi de persoane fizice şi firme din oraşul saxon Schwarzenberg. Sunt aparate de înaltă performanţă cu ultrasunete şi laser, care sunt folosite în spitalele germane pentru tratarea afecţiunilor locomotorii şi neuromotorii“, ne-a declarat Eberhard Duringer, preşedintele fundaţiei germane. Pentru donaţiile făcute de-a lungul timpului, Eberhard Duringer a fost declarat în urmă cu câţiva ani cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.


„Prima dată am ajuns în Botoşani în ianuarie 1990, cu 11 microbuze cu ajutoare. Am văzut că oamenii de aici aveau mare nevoie de sprijinul nostru. În următorii ani am adunat bani şi împreună cu alţi voluntari am venit în concediile de odihnă pentru a ajuta spitalul“, a completat Eberhard Duringer.

Fără bani de geamuri
Conducerea spitalului recunoaşte că fără ajutorul primit din partea fundaţiei germane nu ar fi reuşit să aibă aparatura necesară tratării unor boli, mai ales că fondurile de la stat sunt mici.

Singura investiţie mai substanţială din ultimul timp a fost făcută anul trecut de către Consiliul Judeţean, care a alocat 500.000 de lei în modernizarea Secţiei de Primire a Urgenţelor. „Este adevărat că donaţiile făcute de fundaţie sunt substanţiale, având în vedere că au construit Secţia de Fizioterapie şi au dotat tot timpul spitalul cu aparatură modernă, pe care nu ne-o puteam permite din lipsa fondurilor. Din păcate, nu ne putem baza doar pe donaţii. Sunt secţii care trebuie urgent modernizate, iar noi nu avem bani nici măcar pentru înlocuirea geamurilor şi uşilor“, a declarat Livia Mihalache, directorul Spitalului de Copii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite