Meşterii de clopoţei au împânzit tarabele din piaţă
0
Botoşănenii care vor să le cumpere celor mici zurgălăi trebuie să scoată din buzunar 5 lei. Un obicei străvechi spune că sunetul clopoţeilor trebuie să fie cât mai puternic şi cristalin, pentru a alunga duhurile rele.
Copiii au început deja să-şi pregătească urăturile pentru Ajunul Anului Nou şi să-şi caute cei mai răsunători zurgălăi. Cum prin magazine se găsesc doar clopoţei din tablă, făcuţi în China, mulţi botoşăneni preferă să apeleze la meşteşugarii din piaţă, care în ultima săptămână au apărut ca ciupercile după ploaie.
Cererea este mare, iar oferta este variată. Preţul unui clopoţel din bronz variază între 5 şi 10 lei. Oamenii spun că merită banii pentru că sunt cei mai răsunători zurgălăi care se găsesc în Botoşani.
Face zurgălăi de când se ştie
„Aştia sunt clopoţeii tradiţionali. Sunt din bronz şi au sunetul cristalin. În magazine am găsit chinezeşti, mai ieftini, dar care au tot felul de gravuri pe ei care nu au niciun fel de legătură cu tradiţia noastră şi nici nu sună tare. Eu nepoţilor le cumpăr din ăştia, de-ai noştri“, a precizat Valerica Stoian, bunică. De când se ştie, Gică Hurmuz confecţionează zurgălăi pe care-i vinde de Sărbători. Meşterul, un ţigan în vârstă de 51 de ani din satul gălăţean Toflea, a ajuns de aproape o săptămână în Botoşani să-şi vândă marfa.
Bărbatul stă în piaţă unde şi-a întins pe tarabă zurgălăii aurii. Din când în când mai stârneşte câte un clopot pentru a atrage clienţii. Cine se opreşte în faţa tarabei are ocazia să asculte povestea clopoţeilor.
Bronzul este topit la 1.000 de grade Celsius
„Sunt din bronz pur, domnule. Auzi ce sunet curat scoate, nu ca ăia din tablă. La un kilogram de bronz scot 10 bucăţi de clopoţei calitatea întâi. E multă tehnică! Nu e chiar simplu. Trebuie să topeşti metalul la 1.000 de grade Celsius. Odată topit, bronzul de varsă într-o oală de fontă şi apoi se toarnă încet în forme făcute în nisip. Se răceşte şi ies minunile astea“, spune Gică Hurmuz.
Superstiţii şi obiceiuri de Anul Nou
Ajunul Anului Nou este însoţit peste tot de vechi obiceiuri şi superstiţii. La Botoşani, tradiţia spune că este bine să fie mult zgomot în noaptea dintre ani pentru a alunga spiritele rele.
Specialiştii în etnografie mai spun că în Ajun nu este bine să tăiaţi cu foarfeca, să calcaţi sau să spălaţi rufe. În schimb, din casă nu trebuie să lipsească vâscul, să aveţi bani în buzunare, iar paharul de vin să fie în permanenţă plin.
Obiceiul spune că până la miezul nopţii trebuie plătite toate datoriile şi, mai mult, nu trebuie daţi bani cu împrumut în noaptea de Revelion. Copiii merg cu Sorcova pentru a alunga spiritele rele, iar Pluguşorul anunţă renceperea lucrului.
Urători cu 50 de zurgălăi la Pomârla
Steliana Băltuţă şi-a dedicat viaţa studiului etnografic. „Uratul cu clopotul în Ajunul Anului Nou este un obicei străvechi, considerat păgân pentru că datează dinainte de Cristos. Obligatoriu clopoţelul trebuie să fie din bronz, să scoată sunete puternice. Spre exemplu, în zona Pomârla, urătorii au câte 50 de zurgălăi cu care anunţă venirea noului an“, a spus Steliana Băltuţă.